Nieuws/Binnenland
1048080
Binnenland

'Burgemeester van Moskou zou dit nooit doen'

„De burgemeester van Moskou zou het zich nooit permitteren om zich bij een cultureel evenement te uiten over het binnenlands beleid van Nederland.” Dat zei de Russische minister van cultuur Vladimir Medinsky vrijdag tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Medinsky reageerde op het optreden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan tijdens een manifestatie voor homorechten in Rusland op het Museumplein eind augustus. Van der Laan riep het kabinet toen op een klacht in te dienen tegen Rusland wegens schending van de mensenrechten. Op het Museumplein vond toen ook een galaconcert plaats van Russische muziek.

„De burgemeester van Moskou zal zich op een andere manier gedragen”, zei Medinsky, die aanwezig was in Koninklijk Theater Carré om een Russische dansvoorstelling bij te wonen in het kader van het Ruslandjaar.

De minister meent dat dit soort culturele evenementen niet moeten worden gebruikt om zaken als de homorechten of de Greenpeace-kwestie te bespreken. „Ik denk niet dat balletdanseressen er iets mee te maken hebben.”

Medinsky wil de culturele samenwerking met Nederland ook na het Ruslandjaar verlengen en hoopt vooral op meer uitwisseling van theatergezelschappen en films. „Ik merk dat in Europa te weinig films te zien zijn die in Rusland zijn gemaakt, terwijl Rusland na de VS de tweede filmmarkt ter wereld heeft.”

Hij noemde als voorbeeld de film Stalingrad, die woensdag in Rusland in première ging. „Deze film is gemaakt met de laatste technologieën, in 3D. In China is de film al gekocht door 16.000 bioscopen. Als Nederlanders meer van dit soort films zouden zien, zouden ze Rusland beter begrijpen.”

Medinsky toonde zich voorts enthousiast over Madurodam, dat hij vrijdag gezocht. „Ik zou heel graag de beheerders van het park willen uitnodigen naar Rusland te komen en ons van advies te voorzien. Misschien kunnen ze iets soortgelijks bouwen in Rusland.”