Nieuws/Buitenland
1048081
Buitenland

EU vraagt Oekraïne Timosjenko te laten gaan

EU-gezanten hebben de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj formeel gevraagd om de voormalig premier Julia Timosjenko gratie te verlenen. Dat heeft haar advocaat vrijdag gezegd.

De voormalige Sovjetrepubliek wil graag een associatieverdrag en vrijhandelsakkoord met de EU sluiten. Een van de voorwaarden is wel dat Timosjenko, die ziek is en gevangen zit, in het buitenland mag worden behandeld. Timosjenko werd in oktober 2011 veroordeeld tot 7 jaar cel wegens onder meer machtsmisbruik. Volgens de Verenigde Staten en de EU was haar veroordeling politiek gemotiveerd.

Janoekovitsj heeft nog niet openlijk gereageerd op het verzoek van de voormalige Poolse president Aleksander Kwasniewski en de Ierse politicus Pat Cox.

Timosjenko gaf vrijdag in een verklaring voor het eerst in het openbaar aan dat ze klaar is voor een behandeling in een Duits ziekenhuis. Daarbij maakte ze duidelijk dat het puur om medische redenen is en om haar land te helpen bij eventuele aansluiting bij de EU. „Mijn mogelijke vertrek naar Duitsland is geen emigratie. Ik zal nooit en nergens om politiek asiel vragen en me in het buitenland verbergen.” Ze voegde er aan toe dat ze actief wil helpen Oekraïne „te bevrijden van een dictatuur.”