Nieuws/Buitenland
1048100
Buitenland

Doden bij gevechten in Egypte

Bij protestenmarsen door aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi in verschillende Egyptische steden zijn vrijdag zeker vijf mensen omgekomen. Vier mensen werden dood aangetroffen na gevechten in de zuidelijke stad Assuit, volgens medische bronnen. Het is niet bekend of het om leden van de Moslimbroederschap gaat of om aanhangers van het leger.

Volgens getuigen is vanuit een militair voertuig met scherp geschoten op de betogers in de buurt van het Tahrirplein in Caïro. Zeker één demonstrant kwam daardoor om het leven, meldden medici.

In de Egyptische hoofdstad hielden duizenden Moslimbroeders vrijdag een protestmars. Ze waren op weg naar de plek waar het leger in augustus een protestkamp van de Moslimbroederschap met geweld ontruimde. Omstanders gooiden stenen naar de aanhangers van president Mohamed Mursi van de Moslimbroederschap, waarna die hetzelfde deden. De oproerpolitie greep naar traangas in een poging de demonstratie binnen de perken te houden.

De betogers riepen leuzen tegen de legerchef Abdel Fattah al-Sisi. Het leger zette Mursi in juli af. Zijn aanhangers willen nog altijd dat hij terugkeert.

Ook in de miljoenenstad Alexandrië aan de Middellandse Zee en in enkele steden in de Nijldelta waren gevechten.