Nieuws/Binnenland
1048104
Binnenland

Bijlmerramp kort en sober herdacht

Bij de 'boom die alles zag' hebben vrijdagavond nabestaanden, overlevenden en andere belangstellenden de Bijlmerramp in Amsterdam-Zuidoost herdacht. De bijeenkomst was dit jaar kort en sober. Bij de vliegramp op 4 oktober 1992 kwamen 43 mensen om het leven.

Precies op het moment dat het vrachttoestel van El Al, een Boeing 747, zich 21 jaar geleden in de twee flatgebouwen Groeneveen en Klein-Kruitberg boorde, was het een minuut stil. Daarna volgde een kranslegging bij de boom aan het Nellesteinpad, ook wel het Groeiend Monument genoemd. Vooraf hield onder anderen stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Tjeerd Herrema een toespraak en klonk er muziek. Eerder op de middag konden mensen al terecht in een speciaal neergezette tent bij het monument voor uitleg en bezinning. Zoals ieder jaar vlogen er op het moment van de herdenking geen vliegtuigen over de wijk.

Herrema zei dat het belangrijk is deze zwarte pagina in de geschiedenis in leven te houden. Hij memoreerde aan de film In het niets, die afgelopen week in première ging op het Nederlands Film Festival. Het werk van regisseur Daniel Bruce is de eerste speelfilm over de Bijlmerramp. Volgens de stadsdeelvoorzitter is de film een goed middel om het verhaal te blijven vertellen aan de jongere generatie. Speciaal voor nabestaanden en slachtoffers wordt de film op zondag 20 oktober vertoond in het Bijlmer Parktheater. 'In het niets' is op 13 december te zien op televisie.