Nieuws/Buitenland
1048128
Buitenland

Commissie wil Berlusconi uit Senaat zetten

Als het aan de Italiaanse senaatscommissie ligt, wordt oud-premier Silvio Berlusconi uit de Senaat gezet. Dat bleek vrijdag na een stemming. De aanbeveling zal binnen 20 dagen worden voorgelegd aan de voltallige Senaat.

Berlusconi dreigt zijn senaatzetel kwijt te raken vanwege een definitieve veroordeling door de strafrechter. In een van de vele rechtszaken waarin zakenmagnaat Berlusconi is verwikkeld, kreeg hij op 1 augustus 4 jaar cel opgelegd wegens belastingontduiking.

„Dit is duidelijk een politieke beslissing om van de leider van onze partij af te komen”, zei Renato Brunetta, leider in het Huis van Afgevaardigden van Berlusconi's partij Het Volk van de Vrijheid (PdL), in een reactie.

In de senaatscommissie zaten 23 senatoren, voornamelijk tegenstanders van Berlusconi. In de Senaat zijn de voorstanders ook in de minderheid.

Het is de tweede tegenslag in korte tijd voor de flamboyante miljardair. Eerder deze week moest Berlusconi terugkomen op zijn woorden dat hij de regering naar huis zou sturen. Senatoren van de Het Volk van de Vrijheid (PdL), gaven geen gehoor aan de opdracht van hun voorman om als één blok de regering te laten vallen.