Nieuws
1048138
Nieuws

Toeslag kinderopvang omhoog

De kinderopvangtoeslag voor ouders met midden- en hogere inkomens gaat per 1 januari 2014 omhoog. Het kabinet maakt hier 100 miljoen euro voor vrij. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De lagere inkomens werden al eerder ontzien. Daarvoor is in de begroting 50 miljoen gereserveerd.

Het kabinet trekt volgend jaar 100 miljoen extra uit voor kinderopvang. Het geld komt uit meevallers.

De helft ervan wordt gebruikt om de kinderopvangtoeslag te verhogen voor ouders met een inkomen tussen 47.000 en 105.000 euro. De toeslag voor het eerste kind wordt daarbij verhoogd.

De andere 50 miljoen is bestemd om ouders met een inkomen vanaf 105.000 euro weer recht te geven op een vaste vergoeding van 18 procent voor de kosten van opvang van hun eerste kind. Eerder was afgesproken dat de groep vanaf circa 115.000 euro per jaar geen toeslag meer zou ontvangen.

Asscher voert hiermee een motie uit die PvdA en GroenLinks vorige week indienden in gewijzigde vorm. Met die motie had het kabinet problemen omdat de dekking niet aan de regels voldeed. Ook VVD en diverse oppositiepartijen wilden de motie niet steunen.

In de kinderopvang is geld over omdat steeds minder ouders door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag gebruik maken van de voorziening. De Kamer heeft er al diverse malen op aangedrongen de meevallers te gebruiken om de bezuinigingen deels terug te draaien. De dure opvang maakt het voor ouders minder aantrekkelijk om met zijn tweeën te gaan werken.

De Tweede Kamer reageert positief. Keklik Yücel van de PvdA begroet het besluit „met grote tevredenheid”. „Deze extra investering geeft de sector rust en de ouders duidelijkheid.”

GroenLinks-leider Bram van Ojik noemt het mooi dat de wens van zijn fractie is ingewilligd. Hij wil dat ook toekomstige meevallers in de kinderopvang worden gebruikt om bezuinigingen in de sector tegen te gaan en verwacht daarbij steun van de PvdA.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen is blij dat midden- en hogere inkomens profiteren van het extra geld. „Deze groepen leveren al een stevige bijdrage aan de bezuinigingen in Nederland.”

Ook het CDA is tevreden. „Hopelijk helpt dit de betaalbaarheid van de kinderopvang voor jonge gezinnen weer wat te vergroten en de veenbrand die gaande is in de kinderopvang te stuiten”, zegt Kamerlid Pieter Heerma.