Nieuws/Binnenland
1048146
Binnenland

Huisdieren mogen niet meer in etalage

Huisdieren mogen voortaan niet meer in de etalage van dierenwinkels worden gezet. Die maatregel van staatssecretaris Sharon Dijksma (Dierenwelzijn) is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen minder vaak in een opwelling een dier kopen. Dijksma verbiedt ook de verkoop van huisdieren aan kinderen onder de 16 jaar.

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt vrijdag berichtgeving hierover op Nu.nl. Dijksma neemt een hele trits maatregelen om het welzijn van landbouw- en gezelschapsdieren te verbeteren. Zo is vanaf 2018 het leewieken (amputeren van een deel van de vleugel van een vogel) verboden. Het verwijderen van bijteentjes van honden mag vanaf 2014 niet meer.

Ook moet er een fokprogramma komen om dieren meer natuurlijk te laten bevallen. Nu komt het soms voor dat honden of koeien alleen nog via een keizersnede een jong kan krijgen. Sommige rassen zullen teruggefokt moeten worden om weer een natuurlijke bevalling te kunnen bereiken.

Dijksma wil verder af van het vriesbranden van cijfers in de huid van melkvee. Ze gaat daarom met de sector overleggen om voor juni 2016 tot alternatieven te komen. Het onthoornen van kalveren en geiten moet voortaan diervriendelijker gaan gebeuren: de dieren moeten tijdens en na de ingreep pijnbestrijding krijgen. Dijksma wil het onthoornen niet helemaal verbieden vanwege de veiligheid van de veehouders en de dieren zelf.

Volgens Dijksma gaat het inmiddels de goede kant op met het verbeteren van het dierenwelzijn. „Dat laat de sector ook zien door alternatieven die ze aandragen. We moeten deze gezamenlijke aanpak doorzetten, want het verbeteren van de gezondheid van onze dieren verdient continue aandacht.”

De staatssecretaris hoopt dat de „hoge ambities” van Nederland elders in Europa worden overgenomen. Dat is niet alleen van belang voor de eerlijke concurrentieverhoudingen, maar ook voor het verbeteren van dierenwelzijn in andere Europese landen.