Nieuws/Binnenland
1048154
Binnenland

Schuldeisers benadeeld door Roger Lips

De Brabantse vastgoedondernemer Roger Lips heeft zijn schuldeisers benadeeld omdat hij het dienstverband met zijn bedrijf dat hem salaris betaalde heeft beëindigd nadat hij persoonlijk failliet werd verklaard. Curator Flip Schreurs heeft dat vrijdag gezegd. Hoe groot de schade is, kan hij niet zeggen. De curator noemt Lips' handelwijze 'ernstig'.

Eerder werd al bekend dat de curatoren vragen hebben over andere transacties, die vermoedelijk nadelig zijn geweest voor de schuldeisers. In de periode voor het faillissement heeft hij bijvoorbeeld zijn huis in Zwitserland geschonken aan zijn kinderen en zijn grote bedragen overgedragen aan stichtingen en zijn partner.

Roger Lips werd in april persoonlijk failliet verklaard op verzoek van ABN Amro. In september werd hij naar de gevangenis gestuurd omdat hij onvoldoende medewerking verleende aan de curatoren. Nadien verschaft hij de gevraagde informatie. De curatoren wilden de gijzeling ook gebruiken om hem te dwingen om nadelige handelingen terug te draaien. De rechter oordeelde vrijdag dat de gijzeling daar niet voor is bedoeld.

Lips werd vrijdag voorwaardelijk vrijgelaten. Hij moet in Nederland blijven, meewerken en mag de schuldeisers niet benadelen, bepaalde de rechter.

Lips is vooral bekend van grote projecten zoals het zieltogende winkelcentrum The Wall langs de A2, dat het toonbeeld werd van de slechte vastgoedavonturen die de SNS Bank in problemen brachten. Voor zover bekend is zijn totale schuld ingeschat op 91 miljoen euro.