Nieuws
1048173
Nieuws

Cyberaanval op klokkenluiderssite Publeaks

Sinds woensdagavond heeft klokkenluiderssite Publeaks.nl te maken met een cyberaanval. Dat liet Teun Gautier, directeur van De Groene Amsterdammer en één van de mensen achter de website, vrijdag weten. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval kunnen niet binnen het beveiligde systeem van de website raken, waar bijvoorbeeld anoniem gelekte informatie staat.

De aanval wordt via het onbeschermde e-mailsysteem uitgevoerd. Normaal gesproken krijgen journalisten die zijn aangesloten op Publeaks een e-mail als er informatie is gelekt. De aanvallers gebruiken het e-mailbestand om honderden mailtjes in korte tijd te sturen, zodat het systeem lastig te gebruiken is voor de journalisten. „Het bewijst de kwetsbaarheid van e-mail”, zei Gautier. De adressen zijn niet geheim en blijkbaar achterhaald door hackers.

Het is nog onduidelijk waar de aanval vandaan komt. Het tijdstip waarop de aanval begon, doet vermoeden dan het om een Amerikaanse actie gaat, aldus Gautier. Volgens hem is al eerder geprobeerd het systeem te hacken of plat te leggen, maar is dat tot zijn tevredenheid niet gelukt.

Hij benadrukt dat informatie die is gedeeld via Publeaks geen gevaar loopt. Via de website kunnen mensen anoniem gevoelige informatie delen met verschillende media. De Volkskrant maakte vrijdag dankzij Publeaks bekend dat 50Plus-leider Henk Krol als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang de betaling van pensioenpremies voor zijn personeel heeft ontdoken.