Nieuws
1048178
Nieuws

'Belgacom nog steeds besmet'

Het Belgische telecombedrijf Belgacom is nog steeds bezig om alle netwerken vrij te maken van spionagesoftware. Volgens anonieme bronnen in de Vlaamse krant De Standaard van vrijdag is Belgacom nog steeds besmet omdat het nog niet is gelukt alle software te verwijderen. Het bedrijf zei eerder dat de opschoonoperatie van de systemen succesvol was.

De bronnen in de krant stellen dat de schoonmaak van de netwerken van het Belgische bedrijf zo lang duurt omdat de gebruikte spionagesoftware complex is en bovendien kan veranderen. Daardoor is de bestrijding moeilijk.

Op 16 september werd bekend dat Belgacom het doelwit is geweest van cyberspionage. Justitie sprak over internationale, staatsgesteunde spionage. Belgacom zei toen dat met succes de kwalijke software (malware) was bestreden. Gegevens van klanten zijn nooit in gevaar geweest, aldus het bedrijf.

Belgacom blijft erbij dat het zijn systemen succesvol heeft opgeruimd. Het betreurt de berichtgeving op basis van anonieme bronnen „die doorspekt is met fouten of verkeerde interpretaties”, zegt het vrijdag in een persbericht, meldt persbureau Belga.

Het bedrijf benadrukt dat preventiemaatregelen verder zijn verscherpt en dat de systemen continu worden gemonitord. „Elke foutmelding die eventueel opduikt, wordt meteen verder onderzocht”, stelt Belgacom. Dit is een aantal keren voorgekomen, maar onderzoek wees uit dat het ging om loos alarm, aldus het bedrijf. „Er was geen besmetting.”