Nieuws/Binnenland
1048180
Binnenland

Man moet 4 jaar cel in voor verwonden agenten

Een 41-jarige man uit Amsterdam moet 4 jaar de cel in voor onder meer poging tot doodslag op meerdere agenten. Bovendien is hij zijn rijbewijs voor 5 jaar kwijt, oordeelde de rechtbank in Amsterdam vrijdag.

Emil T. maakte het erg bont nadat hij op 5 april werd aangehouden en de politie ontdekte dat hij gesignaleerd stond als verdachte. Hij moest mee naar het bureau, maar maakte zich snel uit de voeten. T. reed hard weg en trok daarbij een agent die bij het portier van de auto stond mee. Die raakte gewond. Vervolgens botste hij tijdens een achtervolging op de ringweg A10 op meerdere politieauto's. Zo week hij tot twee keer toe naar links uit en raakte een politievoertuig zo hard dat die tegen de vangrail belandde. Vervolgens reed T. opzettelijk nog tegen andere politievoertuigen aan.

De rechtbank veroordeelde de man voor poging tot zware mishandeling, meerdere pogingen tot doodslag, het beschadigen van politieauto's en het veroorzaken van gevaar op de weg. De rechter rekende het hem zwaar aan dat hij zich richtte tegen agenten die belast zijn met de openbare orde en veiligheid op straat.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 6 jaar cel geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 2 jaar. Door toedoen van de verdachte had een politieambtenaar zwaar letsel kunnen oplopen en hadden zes andere politiemensen kunnen komen te overlijden, meende de officier. T. verklaarde dat hij niet heeft gemerkt dat hij een agent meetrok toen hij op de vlucht sloeg. Ook heeft hij naar eigen zeggen geen politievoertuigen aangereden. Het waren volgens hem juist de agenten die, zo leek het, zijn voertuig wilden aanrijden en hij wilde dat voorkomen.