Nieuws
1048183
Nieuws

Plankgas afl. 5: hoe groen is auto op groengas?

VIDEO - Uur van de waarheid. In aflevering 5 van Plankgas laat Marie-Claire de uitstoot van haar eigen auto op groengas meten op de rollenbank. De onderzoeken zeggen allemaal dat groengas zo schoon is, maar dat wil ze zelf ook wel eens zien. Meten is weten, toch?

Tot haar schrik blijkt uit de test dat haar auto niet 70-80% minder CO2 uitstoot dan een benzine auto, maar slechts 25% minder. Hoe kan dat? Is groengas dan toch niet zo schoon als de onderzoeken beweren? Ze gaat op zoek naar het antwoord en komt terecht bij hoogleraar duurzaamheid en energie Catrinus Jepma.

Volgende keer in plankgas gaat Marie-Claire naar het bedrijf dat aardgas 'vergroent' met certificaten. Certificaten voor groene stroom hebben een niet al te beste reputatie, is het met aardgas en groengas net zo.

Aflevering 4 van Plankgas gemist?

 

Over Plankgas

Marie-Claire van den Berg is journalist en publiceert over duurzame thema's. Iedere zaterdag schrijft ze in Weekeinde van De Telegraaf over milieubewust leven. Ook schreef ze er een boek over: Groen Doen. In dat boek doet ze o.a. haar oude Volvo V40 de deur uit omdat hij teveel CO2 uitstoot en niet zuinig rijdt. Maar leven zonder auto? Dat gaat te ver.

In de serie Plankgas die ze daarover maakte koopt ze een auto die rijdt op groengas, een brandstof gemaakt van koeienstront, rioolslib, gft-afval en andere rottigheid. Groengas is goedkoop en net zo schoon als elektrisch rijden. Tenminste, dat zeggen de onderzoeken. In 14 afleveringen zoekt Marie-Claire uit hoe het werkelijk zit.