Nieuws/Buitenland
1048202
Buitenland

Laatste woord Poetin niet zeker in rechtszaak

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat de piraterij-aanklacht tegen Greenpeaceactivisten onterecht is. Maar het betekent allerminst dat ze niets meer te vrezen hebben. Dat zegt Ruslanddeskundige en directeur van het Nederland-Rusland Centrum Hans van Koningsbrugge vrijdag.

„Over de protestgroep Pussy Riot zei Poetin ook dat de straf te zwaar was, maar die straf kwam er toch”, aldus Van Koningsbrugge. Wat de betekenis is van de uitspraak van Poetin kan de bijzonder hoogleraar bij de Rijksuniversiteit Groningen moeilijk inschatten. „Het kan een spel zijn, maar in dit geval kun je er geen zinnig woord over zeggen”, vertelt hij.

Volgens hem weet iedereen in Rusland dat de staat en de rechterlijke macht formeel gescheiden zijn, maar informeel niet. Zo zou Poetin invloed kunnen uitoefenen, als hij dat wenst. Maar Koningsbrugge wijst er ook op dat Moermansk, waar de activisten terecht staan, ver verwijderd is van Moskou waar Poetin de scepter zwaait. Daarom is volgens hem alles nog open.

Maar hoewel Van Koningsbrugge benadrukt dat hij niets met zekerheid kan zeggen, zegt zijn gevoel dat de activisten een tijdje worden vastgehouden en dan weer vrijkomen. Als dat niet gebeurt dan kan de straf die ze mogelijk voor piraterij krijgen oplopen tot maximaal 15 jaar cel.

Het diplomatieke getouwtrek tussen Nederland en Rusland over het enteren en opbrengen van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise heeft volgens de Ruslandkenner maar beperkte invloed op het Nederland-Rusland jaar 2013. Het Nederland-Rusland Centrum waarvan Van Koningsbrugge directeur is, is daarvan een van de organisatoren.

Volgens de hoogleraar leeft zowel aan Russische als aan Nederlandse zijde het besef dat de landen gewoon met elkaar verder moeten. „Ook vrienden kunnen wel eens ruzie maken. Het is zoals het is, we denken verschillend over dingen”, aldus Koningsbrugge.

Het Nederland-Ruslandjaar, waarin de landen hun eeuwenoude betrekkingen belichten, wordt in november feestelijk afgesloten in Moskou. Ter gelegenheid daarvan bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Russische hoofdstad op 9 november.