Nieuws/Binnenland
1048207
Binnenland

Rechtbank gaat niet met Spong naar coffeeshop

De rechtbank wijst alle verzoeken af van advocaat Gerard Spong in de zaak tegen de Utrechtse coffeeshophoudster Marianne Kristel. Spong had om 17 getuigen en een bezoek aan de coffeeshop gevraagd. Maar de rechtbank vindt die verzoeken niet concreet en niet zinvol.

De eigenares van 2 coffeeshops werd op straat aangehouden met 1,5 kilo hennep. Volgens Spong mocht Kristel, zus van de overleden actrice Sylvia Kristel, erop vertrouwen dat zij met zoveel hennep over straat mocht om haar shops te bevoorraden. Spong wilde er een proefproces van maken en daarom wilde hij iedereen ondervragen die iets te maken heeft met het gedoogbeleid in Utrecht.

De rechtbank ontneemt Spong de kans op een nieuw proefproces over de toelevering van coffeeshops. De rechtbank gelooft ook zonder getuigen dat de coffeeshops de afgelopen jaren zijn gedoogd door het gemeentebestuur van Utrecht. De rechtbank vindt dat de verdediging niet duidelijk genoeg heeft gemaakt wat de 17 getuigen, onder wie voormalig burgemeesters, hoofdofficieren en ambtenaren, duidelijk kunnen maken over de strafzaak.

De zaak tegen Marianne Kristel gaat verder als een doodgewone hennepzaak op 10 december.