Nieuws/Buitenland
1048208
Buitenland

'EU moet ogen openen voor immigratieprobleem'

De Europese Unie moet haar ogen openen voor het immigratieprobleem dat tragedies zoals donderdag bij het eilandje Lampedusa veroorzaakt. Dat heeft de Italiaanse regering vrijdag gezegd.

Alfano vreest met name het ergste voor de „armste van de armste opvarenden”. Zij konden zich alleen het allergoedkoopste ticket veroorloven, wat goed was voor een plekje in het ruim van het schip. „Het is belangrijk om te kijken of daar nog veel meer slachtoffers zijn.”

Donderdagavond meldden de Italiaanse autoriteiten dat er zeker 134 migranten waren omgekomen. Ongeveer 155 van de naar schatting 500 migranten aan boord van de boot zijn uit de Middellandse Zee gered.

Toen de boot in de nacht van woensdag op donderdag in moeilijkheden kwam en hulp in eerste instantie uitbleef, probeerden opvarenden een vuurtje aan te steken om aandacht te trekken. Op het dek lag echter benzine, waardoor de boot in brand vloog. Angstige opvarenden snelden naar één kant van het schip, waardoor het kapseisde en uiteindelijk zonk.

Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is er „geen enkele reden” om uit te sluiten dat een scheepsramp van zulk formaat niet opnieuw gebeurt.