Nieuws
1048229
Nieuws

NIEUWS

Arabische vrouw genomineerd voor zeilprijs

Voor het eerst in de geschiedenis is een Arabische vrouw voorgedragen voor een prestigieuze internationale zeilprijs. Het gaat om zeilster Raiya al-Habsi uit Oman. Ze maakt kans om de Rolex World Sailor of the Year te worden.

De 25-jarige Raiya is samen met vier andere vrouwen uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten voorgedragen door de prijs, zo maakte de International Sail Federation ISAF bekend.

Raiya

Raiya begon pas twee jaar geleden te zeilen. Ze werd geselecteerd om deel te nemen aan zeilprogramma voor vrouwen van de Golfstaat Oman. Ze deed mee met de wereldberoemde Rolex Fastnet Race.

Sponsor

Landen of organisaties in de Arabische wereld zijn bekend in internationale zeilkringen als sponsor van grote internationale evenementen. Er zijn echter maar weinig Arabieren die meezeilen in grote races, en het aantal vrouwen onder hen is helemaal miniem.

Oman

Ondanks hebben Golfstaten zoals Oman en de Emiraten een grote maritieme traditie. De voorvaderen van de steenrijke emirs die er nu de heersende elite vormen, waren voor een belangrijk deel handelaren en zeemannen die met hun wereldberoemde dhows indrukwekkende reizen over de Indische Oceaan maakten naar ondermeer India en Zanzibar.