Nieuws
1048241
Nieuws

Zonneauto's maken zich op voor 3000 km racen

3000 kilometer door de Australische outback in een zonnewagen. Zondag gaat in Darwin de World Solar Challenge weer van start. Voor Nederland doen drie teams mee: uit Eindhoven, Delft en Twente. Delft en Twente racen in een raceauto, die zo aerodynamisch mogelijk is vormgegeven en waarin maar een persoon past, de coureur. Eindhoven doet mee met een gezinswagen, waar vier mensen in kunnen. De nadruk ligt bij hen op het praktische en het gebruiksvriendelijke.

Twee minuten

De auto's vertrekken zondag rond acht uur 's ochtends lokale tijd (middernacht Nederlandse tijd) en rijden tot het einde van de middag. Zaterdag wordt de kwalificatie gereden. Daarin wordt bepaald welk team zondag in welke positie mag starten. De winnaar van de kwalificatierace mag twee minuten eerder vertrekken dan de tweede, enzovoort.

Het team van de TU Delft gaat niet voluit tijdens de kwalificatie, zei een woordvoerder vrijdag. ,,Dat onze auto er zaterdag ongehavend uitkomt, vinden wij belangrijker dan als eerste starten'', zei een woordvoerder vrijdag. ,,In het verleden is er nog wel eens een auto beschadigd geraakt tijdens de kwalificatiewedstrijd. Twee minuten voorsprong op 3000 kilometer is dat risico niet waard.''

Convooi

Een allesbepalende factor tijdens de race, die een week duurt, is het weer. Hoe meer zon er is, hoe meer energie de auto binnenhaalt via de zonnecellen en hoe sneller hij kan rijden zonder dat de energie te snel op raakt. Een meteowagen rijdt een uur voor het convooi uit. ,,De strategie wordt bepaald door het weer. Als je ziet dat het verderop zonnig is, kan je je batterij leegrijden'', legde de woordvoerder van het Delftste team uit.

De World Solar Challenge wordt om het jaar gereden. Eindhoven doet dit jaar voor het eerst mee. Delft won in het verleden al vier keer, vorige keer werd het team tweede. Twente haalde nog nooit een podiumplek. De vorige keer werden ze vijfde.