Nieuws
1048257
Nieuws

Onrust in Kenia na moord moslimgeestelijke

In de Keniaanse stad Mombassa zijn vrijdag onlusten uitgebroken na de moord op een populaire moslimgeestelijke. De oproeppolitie gebruikte traangas om relschoppers uiteen te drijven. Volgens getuigen is er een kerk in brand gestoken.

De moord op de moslimgeestelijke werd ruim een week na het einde van de terreuractie in een winkelcentrum in Nairobi gepleegd. De man, Sheikh Ibrahim Rogo, werd samen met drie andere mannen doodgeschoten in een auto in de stad Mombassa.

Volgens mensen in zijn omgeving is de geestelijke slachtoffer in een reeks buitengerechtelijke executies van moslims door Keniaanse veiligheidsdiensten. De politie liet weten dat ze niets met de dood van Rogo te maken heeft.

De aanslag op Rogo gebeurde op bijna dezelfde plek waar vorig jaar de moslimgeestelijke Aboud Rogo Mohammed werd doodgeschoten tijdens een soortgelijke aanval. De dood van die geestelijke leidde tot dodelijke rellen in de havenstad Mombassa. In de arme wijken van de havenstad voelen veel moslims zich achtergesteld.

In Keniaanse media wordt Sheikh Ibrahim Rogo omschreven als de opvolger van Aboud Rogo Mohammed.

Beiden zouden een link hebben gehad met de Somalische islamitische terreurbeweging al-Shabaab. Die groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi bijna 2 weken geleden. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven, onder wie een Nederlandse vrouw.