Nieuws/Binnenland
1048261
Binnenland

Buma teleurgesteld over reactie kabinet

CDA-leider Sybrand Buma is „verbaasd en teleurgesteld“ over de reacties van het kabinet op het besluit van de fractie om niet verder te onderhandelen over de begroting van volgend jaar. Hij is tevreden met de excuses van PvdA-minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), die vrijdagochtend had gezegd dat het CDA een „middelvinger” had teruggegeven in reactie op een uitgestoken hand van het kabinet.

„Excuses Timmermans zijn gemaakt, daarmee wat mij betreft zand erover”, zei Buma vrijdag. Volgens hem blijft staan dat het alternatief van het CDA, belastingverlaging voor meer banen, „de koers is waar Nederland sneller en beter mee uit de crisis komt”.

Oppositiepartij CDA stapte donderdag uit het begrotingsoverleg met de regeringspartijen, omdat een voorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën volgens de christendemocraten onvoldoende was om verder te praten. Sommige ministers reageerden vrijdag zeer geagiteerd op dat besluit van het CDA. Timmermans gaf later aan dat hij niet over een middelvinger had moeten spreken, maar een andere beeldspraak had moeten gebruiken om zijn teleurstelling over het afhaken van het CDA te verwoorden.