Nieuws
1048263
Nieuws

Is dit het ideale moment om een huis te kopen?

De huizenprijzen zijn sinds 2008 met ongeveer 20 procent gedaald en de hypoteekrente lag deze zomer op het laagste niveau sinds 2006. Die rente lijkt weer iets te stijgen. Is dit daarom dus het ideale moment voor de aankoop van een woning?

’Woningkopers hebben nog wel even de tijd om van de relatief lage huizenprijzen te profiteren. Maar de hypotheekrente zal op termijn gaan stijgen. Over een tot drie maanden wordt meer duidelijk over wat er met de rente gaat gebeuren”, zegt geldexpert Oscar Toom.

 

Hypotheekrentes kunnen weer omhoog

De rente op staatsleningen is vorige maand al wereldwijd opgelopen gezien de verwachting dat de Centrale Bank in de Verenigde Staten de kredietkraan langzaam maar zeker gaat dichtdraaien. Deze ontwikkeling kan zich in Nederland in stijgende hypotheekrentes gaan vertalen. De ervaring leert dat hogere hypotheekrentes met een vertraging van circa drie maanden ook tot hogere spaarrentes leiden.

Voor starters is dit dan ook een goede tijd om een woningaankoop te overwegen. „Dat geldt tevens voor doorstromers die al jaren met verhuisplannen rondlopen”, benadrukt Toom. Wel adviseert de oprichter van vergelijkingssite Uw-spaarrente.nl om geen overhaaste beslissingen te nemen en minimaal zeven jaar in een koophuis te blijven wonen, zodat eventuele prijsdalingen in de loop der jaren kunnen worden goedgemaakt.

 

Oversluiten, maximaal 5 jaar

Het einde van de historisch lage rente biedt eveneens kansen aan woningeigenaren zonder verhuisplannen. Zij kunnen hun hypotheek nu nog voordelig oversluiten. „Dat is zinvol als de oversluitkosten binnen een redelijke termijn zijn terug te verdienen. Ik denk aan maximaal vijf jaar”, aldus Harrie-Jan van Nunen, commercieel directeur van De Financiële Makelaar en columnist op OverGeld.nl.

„Bij de huidige lage rente is het inderdaad de moeite waard om te bekijken of oversluiten loont”, beaamt directeur Paul van der Meijs van adviesketen De Hypotheker. Maar hij voegt eraan toe dat oversluiten voor een grote groep huiseigenaren momenteel geen optie is omdat hun woningwaarde fors is gedaald en de leennormen van de banken strenger zijn geworden.

 

Advieskosten bij aankoop woning

Sinds dit jaar moeten klanten bovendien zelf betalen voor het financieel advies krijgen. Voorheen waren deze kosten versleuteld in de hypotheeklasten. Hoewel inmiddels duidelijk zou moeten zijn wat hypotheekadvies kost, worstelen veel consumenten en banken met de nieuwe regels. „Wanneer je naar de Rabobank stapt, weet je dat je een Rabobank-hypotheek krijgt. Ik snap dat klanten dan zeggen: waarom moet ik voor dat advies betalen?” aldus Van Nunen van De Financiële Makelaar.

Op het eerste gezicht rekenen banken gemiddeld 1874 euro aan advieskosten bij afsluiting van een hypotheek, terwijl adviesketens zoals De Hypotheker en De Hypotheekshop circa 2776 euro in rekening brengen.

Maar volgens De Hypotheker-directeur Van der Meijs moeten consumenten niet alleen naar de advieskosten kijken. Ze dienen ook te letten op de hoogte van de hypotheekrente en de kosten van de overlijdensrisicoverzekering. „Dan blijkt dat zij bij banken vaak honderden tot duizenden euro’s duurder uit zijn.”

 

Hypotheeksite

Alles over aflossen, hypotheekrenteaftrek, een woning kopen en de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt leest u hier op de hypotheeksite van OverGeld.nl.