Nieuws/Buitenland
1048368
Buitenland

Expert: al-Shabaab bedreiging voor VS

De Somalische terroristische organisatie al-Shabaab is een bedreiging voor de Verenigde Staten. Dat zei beveiliging- en defensiespecialist Seth Jones vrijdag tegen het Amerikaanse congres. Al-Shabaab pleegde vorige maand een terreuraanslag in een winkelcentrum in Nairobi, Kenia, waarbij zeker 67 mensen om het leven kwamen.

„Al-Shabaab heeft de capaciteiten om buiten Somalië toe te slaan”, zei Jones van de Amerikaanse denktank RAND Corporation tegen de commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. „Ze hebben een belang bij het aanvallen van de Verenigde Staten en ze hebben in Amerika gerekruteerd. Als je die allemaal bij elkaar optelt dan is er reden tot zorgen.”

De organisatie is volgens Jones in staat geraffineerde operaties uit te voeren die zorgvuldige planning en kennis vereisen. Ook is de groep in staat Amerikaanse jongeren te rekruteren via sociale netwerksites.

Al-Shabaab heeft grote delen van het zuiden van Somalië in handen waar het een extreme versie van de islamitische wet (sharia) heeft ingevoerd. De terreurorganisatie heeft banden met al-Qaeda en is verantwoordelijk voor bijna 550 aanslagen sinds 2007. Bijna een kwart daarvan was gericht op Kenia. Het Somalische en Keniaanse leger werken sinds 2011 samen aan een offensief tegen de beweging van radicale moslims. Al-Shabaab heeft gedreigd met vergeldingsacties.