Nieuws
1048382
Nieuws

Veelgekleurde natuurwonderen

Op deze plekken lijkt het soms bijna alsof je de regenboog aan kunt raken. Vijf natuurwonderen vol prachtige kleuren op een rij.

De gekleurde bergen van Zhangye Danxia, ChinaStel je een wereld voor waarin de bergen gestreept zijn met allerlei kleuren en de mensen wel dwergen lijken door de grootsheid van het landschap. In China bestaat er zo´n wereld. In de noord-westelijke provincie Gansu om precies te zijn, in het natuurgebeid Zhangye Danxia. De strepen op de bergen zijn het resultaat van verschillende lagen met mineralen die in de loop van miljoenen jaren zo gesleten zijn.  

 

De zoutmeren van Dallol, EthiopiëIn het noorden van de Ethiopische Danakil-woestijn ligt de Danakil Depressie, een gebied dat meer dan 100 meter onder de zeespiegel ligt en waar de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 50 °C. Vooral het laagste punt van de Danakil, de zoutmeren van Dallol, is erg bijzonder. De aardkorst is hier erg dun en magma verhit de waterplassen aan de oppervlakte. Hierdoor is een gebied met geisers, warmwaterbronnen en felgekleurde mineraalafzettingen van sulfer en geoxideerd ijzer ontstaan. De painted hills van Oregon, Verenigde StatenDe heuvels van de John Day Formatie in de staat Oregon zou je een natuurlijk geologisch museum kunnen noemen. Dit spectaculaire gebied is gevormd door talloze vulkaanuitbarstingen en een extreme weersverandering 35 miljoen jaar geleden. As, klei, mineralen en plantenresten hebben zich vermengd met de vulkaangrond en dat zorgt voor gouden, zwarte, rode en somszelfs paarse en blauwe strepen in het landschap. 

Het Noorderlicht, IJslandOp het IJslandse schiereiland Reykjanes is de kans groot om het Noorderlicht te zien. Dit felgekleurde schouwspel aan de nachtelijke hemel ziet er elke keer weer anders uit. Vaak is een lichte gekleurde gloed te zien of bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten. Dit bijzondere natuurverschijnsel is niet alleen in IJsland te bewonderen maar op meerdere noordelijke plekken van de wereld zoals in Alaska en in Lapland. 

Grand Prismatic Spring, Yellowstone Park, Verenigde StatenMet een afmeting van 75 bij 90 meter en een diepte van 49 meter is dit de grootste heetwaterbron van de Verenigde Staten. Het water van de bron, die ligt in het natuurpark Yellowstone, heeft een constante temperatuur van 85°C. Gemiddeld komt er 2000 liter water per minuut vrij uit de bron.  Doordat het water extreem zuiver is, heeft het een diepe blauwe kleur. De gele tot oranje kleur aan de randen worden veroorzaakt door bacteriën die leven waar het water voldoende is afgekoeld.