Nieuws/Binnenland
1048411
Binnenland

Hulp voor potentiële gymnasiasten Rotterdam

Vier Rotterdamse gymnasia gaan basisschoolleerlingen uit groep 8 die de potentie hebben een gymnasiumopleiding te volgen, helpen dat ook te bereiken. Ze krijgen een steuntje in de rug in zogeheten talentklassen waar ze één middag per week extra lessen krijgen.

Het gaat om leerlingen die weliswaar het talent hebben, maar nog een achterstand hebben in taal- en algemene ontwikkeling. Die achterstand gaan de leerlingen bij één van de gymnasia wegwerken om daarna op die school in te stromen. Ook de ouders krijgen tegelijkertijd een training, In 12 lessen leren zij hoe ze hun kinderen tijdens hun middelbareschooltijd kunnen ondersteunen.

De talentklassen worden geformeerd bij het Marnix Gymnasium, Calvinum (CVO), St. Montfort (LMC) en het Erasmiaans (BOOR). Paul Scharff, rector van het Erasmiaans Gymnasium en initiatiefnemer van de talentklassen stelt dat gymnasiaal onderwijs kinderen veel heeft te bieden.

„Wij vinden dat het toegankelijk moet zijn voor alle kinderen die er slim genoeg voor zijn. Dus ook voor die kinderen die toevallig in gezinnen geboren zijn, in wijken wonen en op basisscholen zitten, waar de keuze voor een gymnasium bepaald niet vanzelfsprekend is.”

Scharff hoopt dat de leerlingen met dat steuntje in de rug een drempel over worden geholpen, zodat ze de uiteindelijke stap wel kunnen maken. „Tegelijkertijd zijn ze dan hopelijk het begin van een beweging; zijn ze rolmodel voor hun wijk en hun basisschool, en profiteren anderen later ook van deze talentenklassen.”