Nieuws
1048651
Nieuws

Tekort aan hoogopgeleiden bedreigt economie

Nederland kent op dit moment nog nauwelijks een tekort aan hoogopgeleid talent. Dat blijkt uit onderzoek van Hays, in samenwerking met Oxford Economics, dat vandaag wordt gepresenteerd. Het opleidingsniveau van Nederlandse werknemers is de laatste jaren toegenomen. Ook is ons land aantrekkelijk als vestigingsplek voor internationale arbeidskrachten waardoor de druk op hoogopgeleid personeel niet extreem groot is.

Deze op het oog positieve berichten over de Nederlandse arbeidsmarkt worden echter vertekend door de huidige laagconjunctuur. „Zodra de economie weer aantrekt, kan wel degelijk een ernstig tekort ontstaan aan hooggeschoolde werknemers”, stelt Judith Peeters, operationeel directeur bij Hays Nederland.

Met name in de hightechindustrie, olie & gas, chemiesector en foodbranche dreigen op termijn serieuze problemen door vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt. „De hoge uitstroom van ouderen wordt niet gecompenseerd door voldoende instroom. Nog altijd kiezen te weinig jongeren voor een technische opleiding.”

Lees verder in De Telegraaf