Nieuws/Binnenland
1048798
Binnenland

'Miljard verspild aan Congo'

De VVD wil opheldering van PvdA-minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) over de verspilling van 1 miljard euro aan Europees hulpgeld in Congo.

De liberalen willen weten wat Nederland hierbij is ingeschoten.De EU stak tussen 2011 en 2013 1,9 miljard euro in de opbouw van Congo. Volgens een rapport van de Europese Rekenkamer haalde slechts de helft van de projecten het beoogde doel.

Van de projecten die wel de doelen haalden, beklijfde het resultaat niet.Zo betaalde de EU voor een gerechtsgebouw met cellen in het oosten van Congo, maar bleek de lokale regering geen geld te hebben om dit te onderhouden. Een duizendkoppige politiemacht die met Europees geld werd opgeleid en getraind, bleek een paar jaar later spoorloos verdwenen.

In de opzet van de programma’s werd geen rekening gehouden risico’s als corruptie, fraude en gebrek aan politieke wil, aldus het rapport.„Dat lijkt me nogal onverstandig als je in een fragiele staat als Congo aan het werk bent”, zegt VVD-Kamerlid De Caluwé. Zij wijst erop dat steeds meer hulpgeld via de EU wordt uitgegeven en dat de ’fragiele-statenaanpak’ juist is bedoeld om in lastige omstandigheden te werken. „Er gaat op dit moment weer ontzettend veel geld naar Mali, en Nederland levert daar een grote bijdrage aan. Laten we voorkomen dat we daar dezelfde fout maken als in Congo.”