Nieuws
1048811
Nieuws

Berlusconi steunt Letta toch

De Italiaanse centrumrechtse voorman en senator Silvo Berlusoni heeft uit tactische overwegingen premier Enrico Letta toch gesteund in de Senaat. Berlusconi zei woensdag in de Italiaanse Eerste Kamer dat hij met zijn partij PdL, Het Volk van de Vrijheid, de coalitieregering toch steunt. Daarmee kreeg Letta in de door hem gewenste vertrouwensstemming ruim voldoende steun. Daar is Letta later op woensdag in de Italiaanse Tweede Kamer ook zonder PdL-steun van verzekerd.

Sinds het afgelopen weekend poogde Berlusconi Letta's nog geen half jaar oude coalitiekabinet ten val te brengen. Officieel was dat omdat hij de coalitieregering waar de PdL ook deel van uitmaakte, ervan beschuldigde de verkeerde economische maatregelen te nemen, zoals het verhogen van de btw.

Maar zowel voor- als tegenstanders van de zakenmagnaat en ex-premier verdenken hem ervan dat hij met de dreiging Letta's kabinet ten val te brengen, vooral vecht voor zijn politieke bestaan en niet voor het landsbelang.

Dit heeft tot een splitsing in de gelederen van Berlusconi geleid. Die zou in een senaatsstemming duidelijk zichtbaar worden, omdat PdL-senatoren geen gehoor zouden geven aan Berlusconi's oproep tegen Letta te stemmen. De tweede man van de PdL, Angelino Alfano, riep dinsdag op Letta te steunen en Berlusconi te negeren. Nu de PdL-senaatsfractie voor de regering-Letta heeft gestemd, blijft onduidelijk hoeveel PdL-senatoren genoeg van Berlusconi hebben.

De flamboyante miljardair Berlusconi is 77 jaar en stortte zich 20 jaar geleden in de politiek. Hij werd driemaal premier. Tegen hem lopen al decennia rechtszaken en hij is in één daarvan begin augustus wegens belastingfraude definitief tot een celstraf veroordeeld. Een senaatcommissie stemt vrijdag of hij lid van de Senaat mag blijven.

Berlusconi wil de senaatszetel behouden. Hij hoopt ook op een 'doorstart' via nieuwe verkiezingen en op een nieuwe leidersrol. Daarvoor heeft hij zijn partijnaam uit 1993, Forza Italia (Hup ItalIë), nieuw leven ingeblazen. Maar ook voor veel PdL-figuren loopt het tijdperk-Berlusconi ten einde.