Nieuws/Buitenland
1049716574
Buitenland

Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af

Mensen bekijken de nieuwste raketlancering op tv.

Mensen bekijken de nieuwste raketlancering op tv.

SEOUL - Noord-Korea heeft opnieuw ten minste één ballistische raket afgevuurd. Het projectiel belandde in zee. Het gaat volgens de strijdkrachten van buurland Zuid-Korea vermoedelijk om een raket die onder water is gelanceerd.

Mensen bekijken de nieuwste raketlancering op tv.

Mensen bekijken de nieuwste raketlancering op tv.

Het Zuid-Koreaanse leger zegt niet of de raket is afgevuurd door een onderzeeër of een raketplatform onder het wateroppervlakte. Als de geïsoleerde dictatuur de mogelijkheid heeft om geavanceerde raketten te laten afvuren door duikboten, kan het op meer plaatsen in de wereld doelen bestoken en wordt het lastiger het Noord-Koreaanse arsenaal uit te schakelen.

De Noord-Koreaanse lancering zou hebben plaatsgevonden bij havenplaats Sinpo, waar zich een belangrijke scheepswerf bevindt. Een ingewijde zei tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat de raket een afstand aflegde van 590 kilometer en een hoogte bereikte van ongeveer 60 kilometer.

’Destabiliserend’

Het Amerikaanse leger heeft de raketlancering veroordeeld en vroeg Noord-Korea om af te zien van andere „destabiliserende” daden. De Amerikanen benadrukken dat de lancering niet wordt gezien als een gevaar voor hun eigen land of voor bondgenoten.

Noord-Korea werkt al langer aan ballistische raketten die onder water afgevuurd kunnen worden. Het land voerde in 2016 en 2019 ook al dergelijke wapentesten uit. Toen waren de projectielen volgens analisten vermoedelijk niet afgeschoten door onderzeeboten, maar door een speciale lanceerinstallatie die zich onder water bevond.

VN-resoluties verbieden de zelfverklaarde kernmacht Noord-Korea ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan. De Japanse premier Fumio Kishida liet weten dat er twee ballistische raketten waren gedetecteerd en vond het „spijtig” dat het land doorgaat met rakettesten.

Trump

Het regime van leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door te werken aan geavanceerde wapens. De vorige Amerikaanse president Donald Trump probeerde te onderhandelen met Kim, maar dat leidde niet tot een doorbraak. Het regime van Kim wil af van zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat.

De afgelopen weken heeft Noord-Korea diverse raketten afgevuurd, ondanks dat Noord-Korea en Zuid-Korea afgelopen maand hun rechtstreekse communicatielijnen hebben hersteld. Seoul sprak eerder deze maand de hoop uit dat de inter-Koreaanse dialoog opnieuw opgestart kan worden.