Nieuws/Binnenland

Toezicht op contacten Robert M. aangescherpt

DEN HAAG - Het toezicht op het bezoek aan de veroordeelde kindermisbruiker Robert M. is aangescherpt. Bezoekers worden voortaan vooraf gescreend. Ook zijn in- en uitgaande post en telefoongesprekken worden gecontroleerd. Dat laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten.

Twee journalisten van de Volkskrant bleken M. te hebben bezocht in de gevangenis in Vught. Hij had hen aangemeld als ’relatiebezoek’ en had geen toestemming gevraagd voor een mediabezoek, terwijl gedetineerden elk contact met journalisten altijd moeten voorleggen aan de gevangenisdirectie.

De journalisten wilden van M. een toelichting op een excuusbrief die hij heeft geschreven aan de ouders van zijn slachtoffertjes. Daarin betuigt hij spijt aan de ouders en biedt hij aan dat ze met hem kunnen praten. M. verstuurde die brief vorig jaar behalve aan de advocaat van een groot deel van de ouders, ook aan Trouw en de Volkskrant. Hij vermomde zijn schrijven als ’advocatenpost’, alsof het gericht was aan een jurist van een advocatenkantoor. Omdat gevangenen vrij contact mogen hebben met advocaten werd die brief niet gescreend.

Richard Korver, de advocaat van een groot deel van de slachtoffers, stuurde de brief door naar zijn cliënten die hadden aangegeven te willen worden geïnformeerd over ontwikkelingen in de zaak. Korver benadrukt zaterdag dat het informeren van de ouders van de slachtoffers is gebeurd „met de grootst mogelijke omzichtigheid.” Het ministerie van Justitie betreurt dat M. de slachtoffers en media heeft kunnen benaderen en stelt dat „extra scherpte op zijn plaats geweest” was.

Volgens Dekker is de kwestie ook besproken binnen de penitentiaire inrichting in Vught. Personeel is op het hart gedrukt altijd scherp te zijn, aldus de minister.

M. werd tot bijna 19 jaar cel en tbs veroordeeld wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen op een aantal crèches in Amsterdam. Hij werd in december 2010 opgepakt.

Lees meer over