Nieuws/Binnenland

’Prins Bernhard heeft 102 huizen in Amsterdam’

Hollandse Hoogte

AMSTERDAM - Rijke ondernemers, vermogende families, huisjesmelkers en professionele beleggers, Wallenkoningen, investeerders namens pensioenfondsen en zelfs prins Bernhard (102 huizen) handelen flink op de Amsterdamse woningmarkt, aangetrokken door de almaar stijgende huizenprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool.

Hollandse Hoogte

Ruim twintig particulieren hebben elk meer dan honderd huizen of bedrijfspanden in de stad. Onder hen is volgens de krant dus prins Bernhard, die 102 panden zou bezitten.

Andere grote vastgoedbeleggers zijn media-ondernemer en oud-acteur Reinout Oerlemans, makelaarsfamilie Rappange en de erven van Maup Caransa, aldus Het Parool.

Zorgen

Inmiddels is een op de acht woningen in Amsterdam opgekocht door beleggers, die deze woningen, veelal opgedeeld in kleinere appartementen, weer verhuren. Het zou echter grote gevolgen hebben voor de stad volgens stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Beleggers prijzen particulieren die een huis willen kopen uit de markt. Bovendien leidt grootschalige verhuur tot veel verhuizingen en minder samenhang in buurten.

De gemeenteraad maakt zich dan ook zorgen om deze zogenaamde buy-to-let. Daarom is er een onderzoek ingesteld en om maatregelen gevraagd. „In Amsterdam is momenteel veel geld te verdienen. Daar is op zich niets op tegen, maar wel als dat ten koste gaat van de stad”, zegt Marjolein Moorman (PvdA).

Wethouder Laurens Ivens (SP) meent dat de opkomst van investeerders op de Amsterdamse woningmarkt ’heel ongewenste effecten heeft’. Hij heeft dan ook maatregelen aangekondigd.

Bekijk meer van