Nieuws/Binnenland
1050700
Binnenland

Buma: ’Nederland te naïef’

Nijmegen - Nederland is te naïef als het gaat om buitenlandse inmenging in onze democratie. Dat zei CDA-leider Buma op het congres van zijn partij. Buma waarschuwde met name voor het Russische gevaar.

De regeringspartij vindt dat Nederland weerbaarder moet worden tegen zaken als desinformatie. Buma wees op de vele nepberichten die op Facebook worden verspreid om bijvoorbeeld het Russische standpunt te promoten. „Nederland is nu te naïef. We leven in een wereld met niet alleen vrienden”, waarschuwt de christendemocraat. „Het is een bedreiging van onze democratie. Ik roep het nieuwe kabinet op om onze democratie te beschermen.”

Buma en de nieuwe bewindslieden van de partij kregen staande ovaties van de leden. Die zijn in groten getale naar het congres in Nijmegen gekomen. Er zijn er vandaag circa 1300 waar dat bij eerdere congressen op zo’n 800 leden bleef steken.

Anders doen

De partijleider concludeerde dan ook dat het CDA er weer toe doet. Er staan zelfs weer demonstranten voor de deur. „De samenleving klopt weer bij ons aan. De deur staat open”, stelde Buma tevreden vast.

Buma is blij met het bereikte regeerakkoord, maar vindt dat het CDA niet meer de machtspartij van weleer moet zijn. „We gaan het anders doen dan in het verleden.” Regeren is nu een middel, niet het doel, benadrukte hij. „De tijd dat welke posten we hadden belangrijker was dan wat we er mee deden, die is voorbij.”

Diversiteit

Het congres duurt vandaag nog even voort en het zal niet alleen applaus en staande ovaties zijn wat de klok slaat. Zo wil jongerenafdeling CDJA een terugkeer van de basisbeurs. Buma zegt dat dit punt het helaas niet gered heeft in de onderhandelingen, maar dat er dankzij het CDJA wel een halvering van het collegegeld voor eerstejaars is geregeld. „Met dat resultaat kunnen we terug naar de studenten.”

Partijvoorzitter Peetoom is trots op het bereikte regeerakkoord. Ze keek vandaag direct vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen en riep de afdelingen op om nog eens goed naar hun kandidaatlijsten te kijken. „Graag meer diversiteit op de lijst!”