Nieuws/Buitenland

Demonstranten in Bonn voor klimaattop

BONN - Twee dagen voor het begin van de klimaattop hebben in Bonn ongeveer 7000 mensen gedemonstreerd voor grotere inspanningen op het gebied van klimaatbescherming. De meesten kwamen uit Nederland en Frankrijk. Behalve voor een snelle uitfasering van kolen, demonstreren ze voor een omvangrijke energietransitie.

Blikvanger was een grote wereldbol van Greenpeace, waarop met kolen gestookte elektriciteitscentrales een donkergrijze wolk met het gezicht van bondskanselier Angela Merkel uitstootten. Daaronder stond de kreet: ’Kom uit de kolen, mevrouw Merkel !’ Andere demonstranten lieten banners zien met opschriften als ’Verander het systeem om onze planeet te redden’.

In Keulen verzamelden zich ongeveer duizend fietsers om naar het protest in Bonn te fietsen. De politie meldde geen problemen.

Bij de wereldklimaatconferentie in Bonn, die maandag begint, gaat het erom de besluiten van het Klimaatakkoord van Parijs in concrete maatregelen om te zetten. Er worden meer dan 23.000 mensen uit 197 landen verwacht.