Nieuws/Binnenland
1050764558
Binnenland

’GroenLinks verliest zetel, JA21 op 2’

Peiling: coalitie op 76 zetels, VVD op 39

DEN HAAG - Een week voor de verkiezingen staan coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gezamenlijk op 76 zetels in de zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos. De partijen halen daarmee in deze peiling samen evenveel zetels als bij de verkiezingen van 2017. Ook zouden enkele nieuwe partijen, zowel op links als rechts, zich op een komst in de Kamer kunnen voorbereiden.

De zetelverdeling blijft stabiel ten opzichte van de vorige peiling van EenVandaag en Ipsos een week geleden. De VVD van premier Rutte wint een zetel en komt op 39 zetels. Ook de ChristenUnie staat een zetel hoger dan vorige week, die partij noteert 6. Het CDA met Hoekstra verliest er één en komt op 17, D66 van Kaag staat stabiel op 14 zetels.

Dat de coalitie stabiel is, komt volgens EenVandaag grotendeels omdat de regeringspartijen vooral met elkaar concurreren. Een grote groep kiezers twijfelt nog tussen de VVD en het CDA. Ook de ChristenUnie wisselt de laatste maanden vooral kiezers uit met het CDA. D66 heeft een brede groep partijen als concurrent: aan ene kant coalitiepartner VVD, aan de andere kant GroenLinks, de PvdA en de SP.

’Twee zetels nieuwkomer JA21’

De PVV blijft deze week stabiel op 21 zetels, Forum voor Democratie blijft op 4 staan. GroenLinks verliest een zetel en staat op 12, ook de PvdA zakt er een en staat nu op 11, de SP blijft op 10. Van de nieuwe partijen staat JA21 nu op 2 zetels, Volt houdt 1 zetel.

Aan het onderzoek hebben ruim tweeduizend stemgerechtigde Nederlanders deelgenomen. Zij zijn volgens de peilers steekproefsgewijs geselecteerd. Er is gepeild van 5 tot en met 8 maart.