Nieuws/Binnenland
1050860
Binnenland

Nederlanders gepakt om schietpartij Marrakech

MARRAKECH - UPDATE 20.49 uur - Twee Nederlanders zijn in Marokko gearresteerd voor een schietpartij in café La Créme in de stad Marrakech. Daarbij vielen afgelopen donderdag een dode en twee gewonden. Het zou gaan om de Amsterdammers Shardyone Ulises S. (29) en Edwin Gabriel R.M. (24).

De twee arrestanten zijn van Dominicaanse en Surinaamse origine, melden verschillende media in Marokko. Hoewel de Marokkaanse politie spreekt van de Surinaamse verdachte, heeft de eerste een Antilliaanse achtergrond. Hij is op Curacao geboren. R.M. heeft een Dominicaanse achtergrond.

De politie in Marokko zegt de opdrachtgever van de liquidatie in het vizier te hebben. Er is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd naar een Nederlander met een Marokkaanse achtergrond die zich schuilhoudt in de Dominicaanse Republiek.

De Telegraaf meldde eerder al dat club La Créme in Marrakech, waar de schietpartij heeft plaatsgevonden, zou toebehoren aan de Nederlander Mustapha ’Moes’ F.. Hij komt oorspronkelijk uit Amersfoort en heeft in korte tijd peperdure uitgaanszaken in Marokko geopend. F. is in Nederland de man achter de omstreden club No Limit in Zoetermeer, die in september opnieuw werd gesloten.

Het slachtoffer werd afgelopen donderdag door mannen op een motor onder vuur genomen. Meerdere bronnen van De Telegraaf melden dat ’Moes’ F. kort voor de liquidatie op de stoel zat, waar het slachtoffer is doodgeschoten. ’Moes’ F. lijkt daarmee beoogd doelwit. De motor werd later uitgebrand teruggevonden.

Rastakapsel

Volgens de Marokkaanse veiligheidsdienst DGSN zijn de twee bekenden van de politie. Ze worden in verband gebracht met onder meer internationale drugshandel, ontvoeringen en gewapende overvallen. Een van de verdachten werd herkend aan zijn rastakapsel. Het zou gaan om een afrekening in het criminele milieu.

’Moes’ F. en vijf anderen zouden zijn gearresteerd in Casablanca. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan het bericht nog niet bevestigen, maar zegt het te zullen uitzoeken.