Nieuws/Binnenland
1051002908
Binnenland

Tweede Kamer wil ’zo snel mogelijk’ verbod op jeugdige bezorgers

DEN HAAG - Het bezorgen van maaltijden door kinderen onder 16 jaar moet zo snel mogelijk verboden worden. De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) meteen in actie komt.

De Inspectie SZW kwam twee weken geleden met het advies aan Van Ark om het bezorgen van maaltijden door kinderen onder 16 te verbieden. Door de opkomst van de elektrische fietsen wordt dat bijbaantje steeds populairder bij die kinderen, maar er gebeuren door tijdsdruk en onveilige verkeerssituaties veel ongelukken bij dat werk.

Van Ark wil niet zomaar tot een verbod overgaan. Ze overweegt het wel, maar zegt eerst in gesprek te willen gaan met de inspectie. De staatssecretaris wil voorkomen dat ook veilige bijbaantjes onder zo’n verbod zouden vallen als het te gehaast ingevoerd wordt. Voor de zomer wil Van Ark met meer duidelijkheid komen.

Zo snel mogelijk

Maar dat gaat een meerderheid van de Kamer niet snel genoeg. Een oproep van Kamerleden Van Weyenberg (D66) en Van Dijk (PvdA) aan Van Ark om het verbod zo snel mogelijk in te voeren, vindt gehoor bij CDA, GroenLinks, SP en ChristenUnie.

Van Weyenberg spreekt van een ’stevig advies’ van de inspectie: „En dat geeft de inspectie niet zomaar.” Wachten tot de zomer duurt hem daarom te lang. „Er gebeuren nu al ongelukken.”

Ook Van Dijk wil niet langer wachten: „Staatssecretaris van Ark moet de veiligheid van kinderen voorop stellen en het advies van de Inspectie SZW opvolgen. We moeten kiezen voor veilig werk, zeker voor onze kinderen.”