Nieuws/Binnenland
1051630
Binnenland

Museum Arnhem voor zeker twee jaar dicht

Museum Arnhem: twee jaar dicht.

Museum Arnhem: twee jaar dicht.

ARNHEM - Museum Arnhem gaat medio deze maand voor twee jaar dicht. Het wordt verbouwd en uitgebreid. Bureau Benthem Crouwel Architects ontwierp een nieuwe vleugel voor het museum. De opknapbeurt is hard nodig, vinden ze in de Gelderse hoofdstad. Het gebouw, een herensociëteit uit 1873 met twee latere uitbreidingen, voldoet niet meer.

Museum Arnhem: twee jaar dicht.

Museum Arnhem: twee jaar dicht.

Het museum, dat jaarlijks circa 60.000 bezoekers trekt, zal niet op kousenvoeten sluiten. Er gaat vanaf 14 november een hele manifestatie aan vooraf, die al werd ingeluid met de verloting van een overnachting in de Rijnzaal, beroemd om het uitzicht op de rivier. De gelukkige winnaar mag er een uiltje knappen in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 november.

Het museum is dan nog open tot en met zondag 19 november en in die periode is er van alles te doen, van een tekenprogramma 'voor jong en oud' tot een soort 'afscheidsexpositie' van de 'publiekslievelingen', een selectie van door de bezoekers aangewezen werken.

Het meest genoemde kunstwerk was Wilma met kat van Carel Willink. Realistische kunst uit de twintigste eeuw is één van de sterke en dus ook favoriete onderdelen van de collectie. De vroegere directeur Pierre Janssen (1926-2007) verrijkte de verzameling in belangrijke mate met diverse magisch-realisten.

Het uitbreidingsontwerp van Benthem Crouwel Architects, bekend van onder meer het Ziggo Dome en het Stedelijk Museum in Amsterdam en Rotterdam Centraal, wordt tijdens de manifestatie ook nog eens belicht voor belangstellenden.

Aansluitend maakt het geroezemoes van de bezoekers op maandag 20 november plaats voor de voorbereidingen voor de klus, zoals het uitlenen van kunst of onderbrengen van werken in depots elders en het lawaai van de bouwvakkers. En al klopt de planning bij museumverbouwingen nou niet bepaald altijd, er wordt nu naar gestreefd dat het museum eind 2019 weer open kan.

De kosten van de operatie zijn vooralsnog geraamd op dik 11 miljoen euro. Voor een extra depot voor de gemeentelijke kunstcollectie en een archeologische collectie is ook nog bijna 3 miljoen nodig. De gemeente betaalt de uitbreiding en verbouwing. Ook moeten achttien medewerkers van de ondersteunende diensten een prijs betalen. Zij worden ontslagen. Voor stafmedewerkers is er nog wel werk, omdat het museum op zich blijft bestaan. Zo worden tentoonstellingen vaak al jaren van tevoren voorbereid.