Nieuws/Binnenland
105177497
Binnenland

Canarische Eilanden mogen weer, ook Griekenland op geel

Reisadvies voor Italië en Oostenrijk aangescherpt naar oranje

Playa de Las Teresitas.

Playa de Las Teresitas.

DEN HAAG - Wie de warme winterzon dit najaar wil opzoeken, kan alsnog naar de Spaanse Canarische Eilanden vliegen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt dinsdag het reisadvies van oranje (’geen vakantiereizen’) naar geel (’waakzaam zijn’). Dat geldt ook voor de Griekse eilanden, zodat heel Griekenland weer ’op geel’ gaat. Italië en Oostenrijk gaan juist op oranje.

Playa de Las Teresitas.

Playa de Las Teresitas.

Dat bevestigt een BuZa-woordvoerster maandag aan De Telegraaf. De reisindustrie reageert verheugd. „De Canarische Eilanden voor de kust van West-Afrika zijn belangrijk in het winterseizoen, omdat het daar lekker weer is. Deze bestemming ligt ver af van het vasteland van Spanje, waar de coronasituatie nu minder rooskleurig is. Op de Canarische Eilanden zijn de besmettingen echter fors teruggelopen”, laten diverse ANVR-touroperators weten.

Zij tuigen vanuit Nederland gelijk meerdere vluchten op naar Gran Canaria, Tenerife en de kleinere eilanden om nog iets van het verloren rampjaar 2020 goed te maken. Ook Kreta is weer mogelijk. Door chronisch gebrek aan boekingen en dus inkomsten is de financiële situatie belabberd. Volgens reiskoepel ANVR zitten veel Nederlanders te snakken naar een veilige (inhaal)vakantie in de zon.

Ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk mogen vliegvakanties naar de Canarische Eilanden weer. Er wordt al volop geboekt. Wel blijven de maatregelen van kracht om het virus te bestrijden, zoals afstand houden, mondkapjes op en drukte mijden.

Reisadvies Italië aangescherpt

Het reisadvies voor Italië wordt woensdag aangescherpt van geel (veiligheidsrisico’s) naar oranje, wat inhoudt dat alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat die maatregel wordt genomen omdat het aantal besmettingen met het coronavirus in heel Italië is toegenomen. Wie in Italië is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zondag de landelijke coronavirusbeperkingen aangescherpt. Bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden moeten allemaal sluiten volgens de nieuwe regels. Verder moeten restaurants en cafés om 18.00 uur stoppen met serveren.

Ook het reisadvies voor een aantal deelstaten van Oostenrijk wordt woensdag veranderd van geel naar oranje. Het gaat om de deelstaten Karinthië, Burgenland, Steiermark en de regio Ost-Tirol. Daardoor heeft heel Oostenrijk woensdag kleurcode oranje en geldt het advies naar Oostenrijk te reizen alleen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Uitzonderingen zijn de gemeenten Hinterriss en Jungholz in de deelstaat Tirol en de gemeente Kleinwalsertal/Mittelberg in de deelstaat Vorarlberg.

Vanaf woensdag moeten reizigers na een verblijf in Oostenrijk bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine. Dit moet ook als vanaf een Oostenrijkse luchthaven naar Nederland wordt gevlogen. Automobilisten op doorreis zijn verplicht in één keer door te rijden. Alleen korte pauzes bij tankstations zijn toegestaan.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd