Nieuws/Buitenland
1051802
Buitenland

Protesten tegen bruinkool in Duitsland

KERPEN - Een dag voor de klimaattop in Bonn zijn actievoerders zondag de bruinkoolmijn in het Rijnlandse Hambach binnengedrongen. Ze willen met een blokkade-actie demonstreren tegen de bruinkoolwinning. De actievoerders splitsten zich kort na het begin van een demonstratie af van andere demonstranten en begaven zich op weg naar de bruinkoolmijn.

In Kerpen-Buir verzamelden zich eerder op de dag volgens de politie zo’n tweeduizend deelnemers voor een demonstratieve tocht naar Hambach. Kort voor aanvang van de tocht arresteerde de politie twee deelnemers die tasers bij zich hadden.

De tegenstanders van de bruinkoolmijnen willen op de wereldklimaatconferentie in Bonn druk uitoefenen op de deelnemers voor een snelle afschaffing van kolen. De activistenorganisatie Ende Gelände heeft blokkadeacties aangekondigd met meer dan duizend demonstranten. De politie rekent op grotendeels vreedzame protesten, maar waarschuwt voor de risico’s die mensen lopen als ze zelf de mijnen betreden.

Onder de demonstranten is een groep van ongeveer 250 Nederlanders. Een woordvoerder van hen, van de organisatie Code Rood, loopt mee. Zondag rond het middaguur zei de woordvoerder van Code Rood op weg te zijn naar de Hambach-mijn. Volgens de woordvoerder was de sfeer goed. Mensen zongen en riepen leuzen als ’keep it in the ground’ en ’climate-justice now’. Op een spandoek stond de leus: ’no jobs on a dead planet’. Het is niet duidelijk of de Nederlanders horen bij de groep activisten die nu de mijn is binnengegaan.

Stroomopwekking met bruinkool geldt als verreweg de meest milieuschadelijke vorm van energieopwekking. Het zou medeoorzaak zijn voor het mogelijk niet halen van de Duitse klimaatdoelen. Ondanks alle inspanningen voor andere manieren van energieopwekking, komt nog steeds bijna een kwart van de Duitse elektriciteit uit bruinkool.