Nieuws/Binnenland
1051933
Binnenland

Crisisberaad bij D66 Amsterdam

Amsterdam - De crisis bij D66 in Amsterdam bereikt zijn climax. Nadat eerder drie bestuursleden van de grootste raadspartij in de hoofdstad opstapten, ligt de partijtop nu onder vuur. Boze leden hebben zondagmiddag een vergadering uitgeroepen en de crisis geagendeerd. Er is onder andere een motie van wantrouwen voorbereid.

De ‘buitengewone’ ledenvergadering, die zondagmiddag in het Amsterdams Lyceum wordt georganiseerd, is met veel geheimzinnigheid omkleed. Hoewel D66 openheid en transparantie vaak als kernpunten uitlicht, gaan de luiken deze zondagmiddag bij de ‘besloten ledenvergadering’ voor buitenstaanders en pers dicht. “Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een D66-ledenvergadering achter gesloten deuren plaatsvindt”, zegt een democraat over de weinig transparante werkwijze. “Het is aan de leden om te besluiten of het openbaar of achter gesloten deuren plaatsvindt.”

De onrust bij de partij bestaat sinds de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 bekend is geworden. Democraten spreken over een ‘afrekening’, omdat raadsleden die zich tijdens de interne lijsttrekkersverkiezing niet achter huidig fractievoorzitter Reinier van Dantzig hebben geschaard, op onverkiesbare plekken zijn gezet. Raadslid Marcel van den Heuvel zei tegen De Telegraaf de gang van zaken te betreuren. “Spijtig te constateren dat een klein groepje partijleden zich laat lenen voor een politieke afrekening”, zei hij. Ook raadsleden Meltem Kaya en Bart Vink zijn ‘teleurgesteld’ en ‘verrast’ door het besluit hen op lage plekken te zetten. De partijtop weerspreekt de aantijgingen en stelt dat van een afrekening geen sprake is.

Bronnen bij D66 stellen dat de drie opgestapte bestuursleden ontevreden zijn over de gang van zaken, onder andere over de samenstelling van de lijstadviescommissie, waar ook fractievoorzitter Reinier van Dantzig en partijvoorzitter Saskia Groenewoud zitting in hadden. Dit clubje bepaalde uiteindelijk welke leden wel en niet op verkiesbare plaatsen terecht zijn komen.

Niet veel later legden Angelique Lombarts, Bas Schimmel en Luc van Beers hun taken neer. Zij stuurden eerder deze week een brief naar de leden waarin zij stellen zij het logisch vinden dat voor de verkiezingen de ‘touwtjes strakker getrokken worden en teugels in handen worden genomen.” “Maar dat kan soms ook leiden tot ongemak, en ongemak tot afstand en onvoldoende herkenning.”

Partijvoorzitter Saskia Groenewoud stelde eerder deze week al op de hoogte te zijn van de interne onvrede. “Ik weet dat er negatieve reacties zijn gekomen, maar de positieve reacties overheersen tot nu toe bij mij.”

Volg de laatste ontwikkelingen via de tweets van verslaggever Mike Muller.