Nieuws/Buitenland

’Activisten leggen kolenmijn Duitsland stil’

KERPEN - Een dag voor de klimaattop in Bonn zijn actievoerders de bruinkoolmijn in het Rijnlandse Hambach binnengedrongen. Volgens de Nederlandse actiegroepen Code Rood en Fossielvrij NL hebben de actievoerders de mijn stilgelegd.

De politie bevestigt dat ongeveer duizend demonstranten de mijn zijn binnengedrongen en dat de machines op het terrein stilstaan. Er is een politieactie gaande om de demonstranten van het terrein te krijgen. Zij zullen volgens een woordvoerster strafrechtelijk worden vervolgd.

De demonstranten willen met de blokkade-actie demonstreren tegen de bruinkoolwinning. In Kerpen-Buir verzamelden zich eerder op de dag volgens de politie zo’n tweeduizend deelnemers voor een demonstratieve tocht naar Hambach. Kort voor aanvang van de tocht arresteerde de politie twee deelnemers die tasers bij zich hadden.

De tegenstanders van de bruinkoolmijnen willen op de wereldklimaatconferentie in Bonn druk uitoefenen op de deelnemers voor een snelle afschaffing van kolen. Onder de demonstranten is een groep van ongeveer 250 Nederlanders. Stroomopwekking met bruinkool geldt als verreweg de meest vervuilende vorm van energieopwekking. Het zou medeoorzaak zijn voor het mogelijk niet halen van de Duitse klimaatdoelen. Ondanks alle inspanningen voor andere manieren van energieopwekking, komt nog steeds bijna een kwart van de Duitse elektriciteit uit bruinkool.

Lees meer over