Nieuws/Binnenland
10531
Binnenland

Verdacht van beïnvloeden getuige

Onderzoek OM naar topman Meijburg

Bestuursvoorzitter Kannekens.

Bestuursvoorzitter Kannekens.

Haarlem - Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de topman van KPMG Meijburg.

Bestuursvoorzitter Kannekens.

Bestuursvoorzitter Kannekens.

Bestuursvoorzitter Wilbert Kannekens van Meijburg wordt verdacht van beïnvloeding van een getuige, een ernstig strafbaar feit waar een gevangenisstraf van vier jaar op staat.

Kannekens zou een partner bij het belastingadviesbureau hebben belemmerd bij het afleggen van een verklaring over een incident met een weggepeste Marokkaanse medewerker.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt bevestigd door een woordvoerster van het parket Noord-Holland. „Wij doen onderzoek naar aanleiding van een aangifte”, aldus Natasja Keijzer namens het OM.

Het onderzoek naar de top van het deftige adviesbureau Meijburg, onderdeel van het wereldwijde accountantsconcern KPMG, is uiterst pijnlijk voor het bedrijf dat de superrijken tot zijn klantenkring rekent. Decennialang adviseerde het ook de koninklijke familie bij hun belastingzaken.

De aangifte is afkomstig van de vorig jaar bij Meijburg vertrokken partner Ad Aerts. Hij stelt in de aangifte belemmerd te zijn door de leiding van het concern bij het afleggen van een verklaring als getuige.

De kwestie draait om het conflict met de vorig jaar bij Meijburg vertrokken Marokkaanse fiscalist Karim Aachboun, waarbij een andere bestuurder van Meijburg hem bedreigd zou hebben. Vervolgens kreeg Aerts instructies van het bestuur over de manier waarop hij bij een eventueel getuigenverhoor moest verklaren over het incident. Kort samengevat: simpelweg ontkennen.

Meijburg laat weten niet op de hoogte te zijn van een onderzoek van het OM. „We kennen de aangifte niet en vinden de aantijgingen ridicuul”, aldus een zegsman.

In een aanvullende verklaring stelt Meijburg:

„De publicatie in De Telegraaf is gebaseerd op de aangifte van Aerts. Ondanks herhaaldelijk verzoek heeft Aerts geweigerd om deze aangifte aan Meijburg & Co te geven.Feit is dat de bestuursvoorzitter, reagerend op een vraag van de heer Aerts hierover, in een brief van 12 augustus 2015 juist expliciet stelt dat de heer Aerts te allen tijde de waarheid moet vertellen, mocht hij ooit als getuige moeten optreden. Overigens is er van een getuigenverhoor nooit sprake geweest.

De letterlijke citaten luiden:

’Voor de goede orde: indien het zover komt dien jij uiteraard gewoon naar waarheid te verklaren. Meijburg zou niet anders willen.’

’Het is geheel aan jou om de waarheid te spreken en niets staat je daartoe in de weg.’”