Nieuws/Binnenland
1053129695
Binnenland

Klopjacht op verdachten

Gewapende overval op kunstbeurs Tefaf, twee Belgen (22 en 26 jaar) aangehouden

Bij de politieactie is een deel van de A2 en de Koning Willem Alexandertunnel afgesloten.

Bij de politieactie is een deel van de A2 en de Koning Willem Alexandertunnel afgesloten.

Maastricht - De kunstbeurs Tefaf in Maastricht is dinsdagochtend per direct ontruimd na een gewapende overval in het MECC. Alle bezoekers zijn naar buiten gedirigeerd. De politie heeft inmiddels twee van de vier zwaarbewapende mannen aangehouden. Het gaat om twee Belgen in de leeftijd van 22 en 26 jaar. Het duo kon op de snelweg A2, ten zuiden van de Koning Willem Alexandertunnel, in de kraag worden gevat in hun grijze auto. De politie is nog op zoek naar twee anderen. Naar hen wordt gezocht door „meerdere eenheden”, aldus de politie.

Bij de politieactie is een deel van de A2 en de Koning Willem Alexandertunnel afgesloten.

Bij de politieactie is een deel van de A2 en de Koning Willem Alexandertunnel afgesloten.

De melding over de overval kwam rond 11.40 uur bij de hulpdiensten binnen. Rond 13.00 uur ging de beurs weer open voor deelnemers en publiek, meldt de organisatie in een verklaring. „Tefaf hanteert stringente procedures voor de veiligheid. Daarom is de beurs tijdelijk ontruimd. Inmiddels zijn de geëvacueerde deelnemers en bezoekers weer toegelaten op de beurs. Tefaf en MECC werken nauw samen met de autoriteiten. Op dit moment doen we geen nadere mededelingen.”

Algemeen directeur Bart Drenth wil niet ingaan op de vraag hoe de vier gewapende overvallers Tefaf konden binnenkomen. „Over onze veiligheidsmaatregelen doen we nooit mededelingen”, zei hij. Een woordvoerder van de politie zegt dat het inmiddels weer rustig is op het terrein.

Tekst gaat verder onder de tweet

Politieactie op snelweg

Het verkeer stond door de politieactie muurvast. „Wij hebben inderdaad enkele wegen laten afsluiten, naar aanleiding van het opsporingsonderzoek na de overval op Tefaf en hebben twee verdachten aangehouden op de A2”, aldus een woordvoerder van de politie Limburg. De snelweg is inmiddels weer voor het verkeer geopend.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ingeslagen vitrines

Bij juwelier Symbolic & Chase, afkomstig uit Londen, zijn ruiten van een vitrine ingeslagen.

Tekst loopt door onder de video.

Er zou tijdens de overval door meerdere mannen met wapens zijn gedreigd. Volgens een ooggetuige is de vitrine met een moker ingeslagen.

Volgens Tefaf-deelnemer Robbert van Ham van Jaski Art Gallery hadden de overvallers het gemunt op een juwelier. „Er zijn vitrines met een bijl ingeslagen. Alle standhouders werden door de beveiliging netjes en snel naar buiten gedirigeerd. Er was geen paniek. Al was het wel spannend, omdat er ook gezegd werd dat er mogelijk vuurwapens in het spel waren.” Volgens Drenth zijn de mensen die in deze stand aan het werk waren heel erg geschrokken. Terwijl de rest van de beurs weer open is, blijft deze stand gesloten en aan het zicht onttrokken.

Tekst gaat verder onder de tweet

Volgens De Limburger zag bezoekster Julie Bartholomeus uit Maastricht hoe een tweede persoon een geweer pakte. „Ik dacht heel snel wegwezen. Mijn moeder stond een stukje verderop, dus die heb ik opgehaald en we renden naar de eerste uitgang.”

De buit lijkt volgens Van Ham beperkt. „Er is niet zoveel gejat. Inmiddels lijkt de rust op de beurs weergekeerd. Wij mogen zo weer terug naar binnen”, aldus Van Ham.

’Gedurfde actie’

Kunstdetective Arthur Brand vindt de overval op Tefaf een heel gedurfde actie. „Het pure lef om op de druk bezochte Tefaf, vermomd met petjes en snorren, een overval te plegen en met een klauwhamer vitrines te lijf te gaan, doet mij denken aan een Oost-Europese werkwijze. Er zijn in Oost-Europa bendes die zich in deze methode gespecialiseerd hebben. Al is het ook een optie dat de overvallers oliedom zijn. Tefaf is natuurlijk wel de belangrijkste kunstbeurs ter wereld. Dus als je daar iets kunt roven, weet je wel dat het om de beste spullen van de hoogste kwaliteit gaat. Ik vermoed dat deze gasten gedacht hebben: ’We gaan meteen voor het allerbeste’.”

Of het samenhangt met het Marengo-proces, dat denkt hij niet. „Al zou het kunnen dat die overvallers denken dat de politie druk is met dat proces, dan kunnen ze niet in groten getale hier in Maastricht zijn. Dat is een theorie, zou kunnen.”