Nieuws/Binnenland
1053281312
Binnenland

Groep economen valt uit elkaar

Herstel-NL: ’Onder druk gezet om te stoppen omdat we politiek in de weg zitten’

Voorzitter Robin Fransman van Herstel-NL meldde op Twitter dat ’kringen rond het kabinet’ hem hadden gevraagd het werk tijdelijk te staken tot na de verkiezingen.

Voorzitter Robin Fransman van Herstel-NL meldde op Twitter dat ’kringen rond het kabinet’ hem hadden gevraagd het werk tijdelijk te staken tot na de verkiezingen.

Amsterdam - Het is chaos bij Herstel-NL. Drie economen trokken zich terug uit de club van prominente wetenschappers en ondernemers, die pleit voor een snelle heropening van de Nederlandse samenleving. Volgens Rabo-directeur Barbara Baarsma, één van de teruggetreden woordvoerders, wil zij vanaf nu ’vanuit een onafhankelijke positie argumenten inbrengen voor een beter coronabeleid’. Onduidelijk is wat de precieze beweegredenen zijn voor Baarsma en twee van haar collega’s om met de actiegroep te breken.

Voorzitter Robin Fransman van Herstel-NL meldde op Twitter dat ’kringen rond het kabinet’ hem hadden gevraagd het werk tijdelijk te staken tot na de verkiezingen.

Voorzitter Robin Fransman van Herstel-NL meldde op Twitter dat ’kringen rond het kabinet’ hem hadden gevraagd het werk tijdelijk te staken tot na de verkiezingen.

Herstel-NL werd vorige week gelanceerd en stuitte onmiddellijk op felle kritiek van virologen, epidemiologen, politici en opiniemakers, die de plannen voor een vergaande versoepeling van de corona-maatregelen als ’onverantwoord’ en ’slecht onderbouwd’ van de hand wezen. Er zou zelfs sprake zijn geweest van druk uit ’kringen rond het kabinet’ om de actie te staken, beweert Herstel-NL voorzitter Robin Fransman.

Tekst loopt door onder de tweet.

Barbara Baarsma ontkent dat er door politiek Den Haag druk op haar zou zijn uitgeoefend. ’Dit is op geen enkele wijze het geval geweest’, reageert de hoogleraar, die zich dinsdag telefonisch voor deze krant onbereikbaar hield, op haar LinkedIn-pagina.

De ministers Hoekstra (Financiën) en Van ’t Wout (Economische Zaken) verklaren zich ’niet te herkennen’ in de aantijgingen van Fransman. Hoekstra voerde vrijdagmorgen wel een videogesprek met enkele leden van de organisatie, maar dat was volgens de CDA-bewindsman zuiver ’informatief’: „Ik wilde gewoon beter begrijpen wat zij bedoelen.”

Voorzitter Fransman houdt niettemin vol dat hem vanuit kabinet te verstaan is gegeven om de campagne te stoppen ’anders zou er een zeer bedreigende situatie ontstaan’. „De kans op grote ongelukken was heel groot”, zei Fransman tegen het FD.

Tekst loopt door onder de video.

In een verklaring, die Fransman deelde op Twitter, heet het: ’Initiatiefnemers van Herstel-NL zijn de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet om de campagne te staken tot na de verkiezingen. De boodschap die wij kregen is, dat we de politiek in de weg zitten. Ook hebben we gezien dat de individuele initiatiefnemers van Herstel-NL veel kritiek krijgen, vanwege onze oproep een ander coronabeleid te voeren. Daarnaast zijn we weggezet als activistisch, ondanks dat we een goed doordachte aanpak, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, hebben voorgesteld. Door al deze ontwikkelingen hebben enkele initiatiefnemers hun conclusies getrokken en zich uit ons initiatief teruggetrokken. Wij vinden dat jammer, maar respecteren uiteraard hun keuze’.

Net als Baarsma besloten ook voormalig CPB-directeur Coen Teulings en econoom Bas Jacobs om met Herstel NL te breken. Teulings plaatste exact dezelfde verklaring als Baarsma op zijn LinkedIn-pagina. Bas Jacobs zei tegen radiostation BNR dat Herstel-NL ’te veel een actiegroep is geworden, waar ik mij niet gelukkig bij voel’.

’Gevoelige snaar’

De hectische ontwikkelingen laten, volgens Herstel-NL, zien dat de initiatiefnemers met hun plan ’een gevoelige snaar raken’. Mede om die reden gaat de actiegroep door met campagnevoeren: ’We hebben enorm veel steun vanuit de bevolking en het bedrijfsleven gekregen. Daarom hebben we ook, samen met onze Raad van Toezicht, besloten niet toe te geven aan de politieke druk om te stoppen. Onze campagne gaat dus door en ook onze handreiking naar beleidsmakers om serieus over ons plan te praten blijft staan. De vele donaties stellen ons in staat om de campagne uit te breiden, via radio en ook tv. We voeren deze campagne omdat we steun nodig hebben van mensen in Nederland, die ook vinden dat nu ander coronabeleid nodig is. Daarbij schuwen we het open debat niet – ook de kritiek die we hebben gekregen nemen we ter harte en zullen we in onze updates van onze aanpak verwerken’.

"Initiatiefnemers van Herstel-NL zijn de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet de campagne te staken"

Plan open samenleving

In de plannen van Herstel-NL moet Nederland per 1 maart weer open om verdere economische en sociale schade te voorkomen. Winkels, horeca, het onderwijs en de cultuursector zouden volgens die plannen de deuren weer kunnen openen, en er zou volgens de initiatiefnemers een einde moeten komen aan de avondklok. Kwetsbare burgers zouden in veilige zones moeten worden ondergebracht. Ondertussen zou onder de niet-kwetsbaren groepsimmuniteit worden opgebouwd.

Het initiatief werd onder meer gefileerd door programmamaker Arjen Lubach. Die beargumenteerde afgelopen zondag in zijn satirische talkshow dat zonder corona-maatregelen het aantal Covid-19 gevallen zou zijn geëxplodeerd.

Volgens de critici leidt het plan van Herstel-NL tot een maatschappelijke tweedeling, waarin de kwetsbaren tweederangsburgers zouden worden. Barbara Baarsma noemde die analyse vorige week ’onzin’. „We willen de kwetsbaren juist beter beschermen. Ongelijke gevallen moeten ongelijk worden behandeld.”

In een nieuwe aflevering van de podcast ’Het land van Wierd Duk’: hoe kan de samenleving weer open?