Nieuws/Buitenland

Zakelijke banden minister VS en schoonzoon Poetin

Wilbur Ross.

Wilbur Ross.

Bloomberg

NEW YORK - Volgens de zogenaamde Paradise Papers doet de Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, zaken met vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin. Ook duiken de namen op van de Britse koningin Elizabeth II en de Canadese premier Justin Trudeau.

Wilbur Ross.

Wilbur Ross.

Bloomberg

Ross heeft belangen in scheepvaartbedrijf Navigator, dat zaken doet met het Russische bedrijf Sibur. Dat bedrijf is deels in handen van de schoonzoon van Poetin, en deels van een miljardair die op de sanctielijst staat. Het betreft een van de weinige investeringen die Ross - verantwoordelijk voor de handelsbetrekkingen met de Russen - niet heeft afgestoten bij zijn aantreden als minister van handel begin dit jaar. De banden zijn opmerkelijk, want er loopt al maanden een onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

De onthullingen zijn onderdeel van onderzoek van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) naar belastingconstructies, op basis van documenten van de op Bermuda gevestigde juridisch dienstverlener Appleby. Die gegevens zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung en gedeeld met meer dan negentig mediabedrijven wereldwijd, waaronder in Nederland Trouw en het FD.

Elizabeth en Trudeau

Deze kranten berichten zondag uitvoerig over wat de Paradise Papers worden genoemd. In de documenten duikt ook Stephen Bronfman op, hij is de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij zou betrokken zijn geweest bij het wegsluizen van miljoenen dollars naar de Kaaiman Eilanden.

Uit de documenten blijkt ook dat de Britse koningin Elizabeth investeert in een bedrijf dat tegen extreem hoge rente op afbetaling huishoudapparaten verkoopt aan Britse consumenten, zo schrijft Trouw. Zanger Bono van U2 wordt in verband gebracht met belastingontduiking in Litouwen.

In de Paradise Papers staan ook gegevens en transacties van sporters, beroemdheden en multinationals als Apple en Nike. De Paradise Papers zijn het vervolg op bekende Panama Papers.