Nieuws/Buitenland
1053535
Buitenland

Wie wil premier Hariri uit het zadel?

BEIROET - Saudi-Arabië zit achter het besluit van de Libanese premier Saad Hariri om af te treden. Althans, dat zegt de sjiitische beweging Hezbollah, die door Hariri zelf werd beschuldigd van intimidatie.

President Michel Aoun heeft al aangekondigd het ontslag niet te accepteren zolang de premier niet is teruggekeerd in Libanon. Hariri zou in Saudi-Arabië verblijven. Hij maakte zaterdag bekend zijn functie neer te leggen omdat zijn leven in gevaar zou zijn. Daarbij beschuldigde hij Hezbollah en diens bondgenoot Iran.

Vlak nadat Hariri zijn aftreden had aangekondigd, gingen in Libanon de beschuldigingen en speculaties over en weer. Terwijl het Libanese leger ontkende dat er bedreigingen waren aan het adres van Hariri, zei een Saudische minister dat een complot was ontdekt.

Saad Hariri is de zoon van de in 2005 vermoorde premier Rafiq Hariri, een soennitische zakenman die goede banden had met Saudi-Arabië. Zijn benoeming in 2016 als hoofd van een kabinet met onder meer Hezbollah was onderdeel van een politieke overeenkomst die een einde leek te maken aan een jarenlange politieke impasse. Met zijn aftreden lijkt een nieuwe crisis voor de deur te staan.