Nieuws/Buitenland
1053895718
Buitenland

Schiereiland Sirmione omringd door witte rotsen

Waterpeil Gardameer historisch laag

Rond het schiereiland Sirmione tekent zich een strook kale rotsen af.

Rond het schiereiland Sirmione tekent zich een strook kale rotsen af.

Sirmione - „We gaan al twintig jaar naar het Gardameer, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt.” Marcel Overdevest uit Voorschoten is geschrokken van de extreem lage waterstand van het grootste meer van Italië, waar jaarlijks tienduizenden Nederlandse toeristen vakantie vieren.

Rond het schiereiland Sirmione tekent zich een strook kale rotsen af.

Rond het schiereiland Sirmione tekent zich een strook kale rotsen af.

Toeristen moeten inmiddels iets verder lopen voor ze in het - inmiddels warme - water van het meer enigszins verkoeling kunnen zoeken. Het waterpeil in het meer is zichtbaar gedaald. Oorzaak is de aanhoudende droogte.

Rotsen

Rotsen zijn drooggevallen op vele meters van de normale waterlijn. Ook stijgt de temperatuur van het water snel in het meer. Het schiereiland Sirmione wordt nu omringd door een halo van witte rotsen.

Overdevest: „Ook de Italianen die we hebben gesproken, hebben dit nog nooit gezien. Het is extreem heet en droog. Wij hebben er vier weken gestaan met de camper. We zouden nog langer blijven, maar zijn vanwege de hitte vertrokken. Het was dagenlang tegen de veertig graden. Niet normaal.”

Ook heeft hij het nabijgelegen Iseomeer bezocht. Normaal komt het water daar tot de kade. „Nu is er spontaan een strand van kiezels ontstaan. Je ziet er allemaal mensen zitten. Bizar.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Drijfzand

Shanna Uitterdijk is net terug in Zwolle na drie weken vakantie in Pacengo bij het Gardameer. Ze meldt dit jaar niet in het meer te hebben gezwommen. „Er was namelijk veel drijfzand en ook stonk het er vreselijk vanwege alle plantjes die nu ineens boven water stonden.”

Chiel Mulder vermaakt zich ondanks alles nog steeds in Manerba, langs de oevers van het meer. „Hier stinkt het niet, we kunnen gewoon zwemmen. En die hitte? Geen last van. Het is heerlijk hier. Maar die rotsen die het water uitsteken zijn wel een vreemd gezicht.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Overdevest: „Ze trekken dat meer ook leeg voor de landbouw. Als je eromheen fietst zie je de pompen staan.” Hij toont foto’s van een steiger drie jaar geleden en van diezelfde steiger nu: „Ruim een meter verschil.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Lage rivierstand

In Noord-Italië is al maanden geen regen van betekenis gevallen en afgelopen winter was er ook weinig sneeuw in de bergen. Belangrijke rivieren (zoals in Italië de Po) hebben dan ook historisch lage waterstanden. Met name de lage waterstand van de Po bedreigt de oogsten van veel Italiaanse boeren. De autoriteiten hebben daarom besloten op gezette tijden water uit de meren de rivier in te laten vloeien en dat heeft gevolgen voor de waterstand in de meren.

Op droge dagen daalt het waterpeil tot wel twee centimeter per dag. Het peil zou nu al ruim een meter lager staan dan normaal.

De tekst gaat verder onder de foto.

Mensen zonnebaden op het strand van Sirmione.

Mensen zonnebaden op het strand van Sirmione.

Oogsten

Het redden van de oogsten mag echter ook weer niet ten koste gaan van het bijzonder belangrijke toerisme, betoogt burgemeester Davide Bedinelli: „Ik moet beide beschermen; toerisme en landbouw.” Het zomertoerisme gaat volgens Bedinelli wel naar wens, ondanks wat afzeggingen van vooral Duitse toeristen, die de Italiaanse hittegolf mijden.

De belangrijkste slachtoffers nu zijn de verhuurders van strandstoelen en ligbedden rond het meer. De nu kale rotsen bieden toeristen voldoende plek om lekker op een handdoekje te zonnen, in plaats van een dure huurstoel.