Nieuws/Buitenland

Opvolgers van ’Panama’ doen stof opwaaien

Wat zijn de Paradise Papers?

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

©Roel Dijkstra-Vlaardingen

AMSTERDAM - Met de Paradise Papers zijn opnieuw miljoenen e-mails, spreadsheets en andere documenten van juridisch adviesbureau Appleby en trustkantoor Estera gelekt naar Süddeutsche Zeitung. Die zijn daarop via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gedeeld met media in 67 landen, waaronder in Nederland Trouw en het FD.

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

©Roel Dijkstra-Vlaardingen

Het lek van in totaal 13,4 miljoen bestanden bevat daarnaast gegevens van het kleinere Singaporese kantoor Asiaciti Trust en de bedrijfsregisters van negentien jurisdicties, meestal eilandjes die bekendstaan om hun voordelige belastingtarieven en hun strikte geheimhouding.

Appleby is volgens het FD één van de meest prestigieuze kantoren die werken vanuit belastingparadijzen. De klanten zijn volgens de krant dan ook minder omstreden. Veelal gaat het om multinationals die legale structuren opzetten om belastingen te ontwijken.

Toch vinden er ook omstreden praktijken plaats. De komende dagen en weken zeggen ICIJ en media wereldwijd daarvan tal van voorbeelden publiceren. In Nederland zijn dat Trouw en FD, internationaal zijn dat bijvoorbeeld de BBC, The Guardian, Le Monde, de Tijd en The New York Times.

Panama

Aan het onderzoek is meegewerkt door ruim 380 journalisten. Net als de Panama Papers leggen de Paradise Papers de „geheime wereld van de belastingparadijzen bloot”, zo schrijft Trouw.

Bij de Panama Papers kwamen de gegevens van Panamese juridische adviesbureau Mossack Fonseca. Dat bureau werd door de Panamese justitie een criminele organisatie genoemd. In deze Papers kwamen schimmige, maar niet per se illegale belastingconstructies naar voren. Het ging om een lange lijst betrokkenen, onder wie Lionel Messi, Clarence Seedorf, verschillende staatshoofden en grote internationale banken.

Lees meer over