Nieuws/Binnenland
1054851
Binnenland

Politie en justitie treuzelen

Nieuw kopschoppersdrama

ZAANDAM - Vier mannen die op nieuwjaarsdag een Zaandammer in elkaar sloegen en op zijn hoofd stampten, zijn nog steeds niet gedagvaard. Het slachtoffer vreest dat ze net als in de Arnhemse ’kopschopperszaak’ door de tijdsduur een lichtere straf krijgen.

De 37-jarige Chris Wezel ontsnapte op één januari aan de dood toen hij door de vier werd afgetuigd. Hij raakte buiten bewustzijn, brak vingers, raakte flink gewond aan zijn oog en liep een zware hersenschudding op. Twee van de vier opgepakte Zaandammers is een poging doodslag of moord ten laste gelegd.

Zijn zus is advocate, lid van de Eerste Kamer en oud-officier van justitie Anneke Wezel: „Ik vind het onbegrijpelijk dat het OM na bijna een jaar geen zittingsdatum heeft. Zo wordt er dus omgegaan met slachtoffers.”

Terwijl kraakheldere beelden waren van de zeer gewelddadige belaging, werd de groep pas vier maanden later opgepakt. Het OM begrijpt de frustratie bij het slachtoffer en de advocaat en heeft ze uitgenodigd voor een gesprek. De politie Noord-Holland erkent dat het onderzoek te lang heeft stil gelegen en dat pas laat duidelijk werd hoe ernstig het incident was.

Wezel richt nu een informatiepunt op voor andere slachtoffers die eveneens erg lang moeten wachten op een rechtszitting. Ze wil met meer voorbeelden naar de minister stappen.