Nieuws/Binnenland

Baas No Surrender blijft achter tralies

Klaas Otto: Mijn regime zwaarder dan dat van terorristen

Door onze verslaggever

Klaas Otto

Klaas Otto

Hollandse Hoogte

Schiphol - UPDATE - Oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender vindt dat hij onder een onmenselijk regime wordt vastgehouden in de gevangenis in Vught. Dat zegt hij maandag tijdens een regiezitting in de bunker in Amsterdam. Hij wilde zijn zaak onder huisarrest afwachten, maar de rechtbank heeft maandag bepaald dat hij vast blijft zitten.

Klaas Otto

Klaas Otto

Hollandse Hoogte

Otto (49) zit al zestien maanden in voorarrest, op verdenking van afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling en brandstichting. Otto werd op 29 augustus naar de gevangenis in Vught overgeplaatst vanwege vermoedens dat hij vanuit zijn cel in Middelburg een aanslag plande op de officier van justitie in zijn strafzaak, Greetje Bos.

Volgens zijn advocaat Louis de Leon zit Otto in Vught in het zwaarst denkbare regime terwijl er geen concrete aanwijzingen zijn voor een moordcomplot. De verdachte zit volledig geïsoleerd, kan geen bezoek ontvangen van zijn familie en mag maximaal drie keer per week kort bellen. „Hij gaat er geestelijk aan onderdoor.”

Tijdens de zitting ontkent Otto de ene na de andere beschuldiging. De oprichter van de motorclub vindt dat hij onder onmenselijke omstandigheden wordt vastgehouden.

Hij zou het zelfs zwaarder hebben dan verdachte terroristen, die volgens Amnesty International onder ’onmenselijk streng’ toezicht staan in Nederlandse gevangenissen. „Ze hebben het 40% beter dan ik”, aldus Otto. Hij wordt bijvoorbeeld apart van andere gevangenen in een kooi gelucht.

Volgens zijn raadsman is Otto bereid om volledig huisarrest te ondergaan, zodat hij zijn familie weer kan zien. Hij wil bovendien zuivering van zijn naam. “Ik ben geen moordenaar. Heb nooit iemand vermoord, of laten vermoorden.”

Geschokte rechtsorde

Het Openbaar Ministerie zegt dat Otto nog vastzit vanwege gevaar voor herhaling en de geschokte rechtsorde. Ook worden volgens het OM meerdere getuigen herhaaldelijk geïntimideerd en is er weinig vertrouwen dat de verdachte zich aan de voorwaarden van eventuele voorlopige vrijlating zal houden. Dat Otto het zwaar heeft, is voor justitie dan ook geen reden omzijn hechtenis te schorsen. “Dat detentie niet leuk is, is bekend”, aldus de officier van justitie.

De rechter ging niet mee in de klaagzang van Otto en wees zowel opheffing als schorsing van zijn voorlopige hechtenis af. Hij blijft dus vastzitten in Vught.

De volgende pro forma is op 2 februari, in de rechtbank op Schiphol. De inhoudelijk behandeling van de zaak tegen Otto staat gepland voor maart 2018.

Lees meer over