Nieuws/Binnenland
1055150651
Binnenland

Klaas Dijkhoff verlaat politiek na verkiezingen

DEN HAAG - VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verlaat na de verkiezingen politiek Den Haag. Jarenlang werd de liberaal gezien als ’kroonprins’. Hij hoopt dat Mark Rutte zich opnieuw aanmeldt als lijsttrekker.

„De verkiezingen voelen nog ver weg, maar ik wil het toch al even hebben over na de verkiezingen. Na de verkiezingen zal ik namelijk geen Kamerlid meer zijn”, zo schrijft Dijkhoff op Facebook. Volgens de politicus is zijn nieuwsgierigheid naar een nieuwe baan groter dan naar het blijven in de Tweede Kamer. „Zoals nieuwsgierigheid me naar het Binnenhof bracht, brengt het me nu ook ergens anders heen.”

Dijkhoff zegt in NRC niet van plan te zijn om weer terug te keren in een kabinet als staatssecretaris of minister. „Dat is niet mijn plan, daar zijn ook geen afspraken over. Anders was ik wel op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gaan staan en zou ik erbij hebben gezegd dat dat de bedoeling was”, aldus Dijkhoff. „Maar ik sluit het niet uit. Zo zit ik er niet in.” Hij hakte naar eigen zeggen al twee jaar geleden de knoop door.

Rutte laat in een reactie op Twitter weten: „Klaas is iemand waar ik de afgelopen tien jaar iedere dag op kon rekenen. Een origineel mens en vlijmscherp politicus. Hij zegt waar het op staat en is eerlijk. Dank je wel, Klaas! Klaas blijft t/m maart 2021. Blij dat ik met hem kan blijven samenwerken. Er is nog veel te doen!”

„Ik ook van jou”, antwoordde Dijkhoff op Twitter, met twee hartjes.

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers noemt het besluit van Dijkhoff de politiek te verlaten een krachtig besluit. „Veel politieke loopbanen eindigen in tranen. Maar dit is een krachtig besluit er op een goed moment zelf een punt achter te zetten. Dank voor je bereidheid om zelfs samen te werken met iemand voor wie het liberale feest wel afgelopen mag zijn.”

Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 noemt het aangekondigde vertrek van Klaas Dijkhoff „jammer” en vindt de VVD-fractievoorzitter een „slimme politicus en gewoon een fijne vent om mee samen te werken.” Dat liet Jetten vrijdag weten via Twitter.

„Ik denk in het bijzonder terug aan hoe we samen een klimaatakkoord bouwden. En Klaas, nog gedankt voor die geuzennaam #klimaatdrammer”, aldus Jetten.