Nieuws
1055470
Nieuws

10 tips om te besparen op uw auto

Automobilisten beleven momenteel zware tijden met de torenhoge prijzen aan de pomp. Als u op benzine rijdt, kost het volgooien van uw auto al bijna 100 euro. Maar er is iets te doen tegen de dure benzine. Tien tips om de pijn in de portemonnee van de autorijder te verzachten.

1. Kies de goedkoopste pomp

Uw auto volgooien bij een onbemande benzinepomp is vrijwel altijd goedkoper dan tanken bij een bemande pomp. U bespaart meestal enkele euro's per tankbeurt als u naar een onbemande pomp gaat. Dit scheelt u jaarlijks zo'n 60 euro aan brandstof, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Ook is het slim om niet te tanken langs de snelweg. Een heel jaar niet langs de snelweg tanken scheelt u per jaar zo'n 40 euro.

Mocht u door de snel veranderende benzineprijzen niet zeker weten bij welke pomp u de goedkoopste brandstof krijgt? Hier bestaan handige applicaties voor zoals Benzine-Jip. Zo kunt u op uw smartphone zien welk bedrag u per tankbeurt kunt besparen door een klein stukje om te rijden en krijgt u meteen een routebeschrijving naar dat goedkoopste pompstation.

Nog een moderne tip: het Twitteraccount @tankprijzen publiceert dagelijks de adviesprijzen voor benzine, diesel en lpg voor morgen. Zo kunt u zien of het slim is om 's avonds nog te tanken of even tot morgen te wachten. Dit scheelt vaak slechts 0,5 cent per liter brandstof, maar als u regelmatig tankt en hier rekening mee houdt, dan kunt u toch weer wat euro's besparen.2. Denk aan collectieve kortingen

Bij veel pompstations kunt u een kortingskaart krijgen. Maak hier gebruik van, maar laat u met die kaart niet verleiden om altijd naar dat pompstation te gaan. Blijf letten op prijzen bij andere pompen. Voor meer korting kunt u overwegen om gebruik te maken van collectieve kortingen via een tankpas bij United Consumers of de ANWB. Zij beloven u kortingen van zo'n 5 cent per liter als u tankt met hun tankpas.

3. Verminder weerstand en pomp uw banden op

Autobanden die niet goed zijn opgepompt, kunnen ervoor zorgen dat uw benzineverbruik met wel 5 procent toeneemt. Dat is zonde van uw geld, dus controleer uwbandenspanning regelmatig. Houd daarbij de door de fabrikant aangegeven maximale spanning aan. Iets harder oppompen is weliswaar ook goed voor uw portemonnee, maar pakt nadelig uit voor uw wegligging. Als de winter voorbij is, wissel dan snel uw winterbanden weer om voor zomerbanden. Dit scheelt u brandstof en zo slijten winterbanden minder snel.

Zelfs in deze tijden van peperdure benzine rijden veel automobilisten na terugkeer van hun wintersportvakantie nog steeds wekenlang rond met de skibox op hun dak. Dat vergroot de luchtweerstand en kan tot een wel 15 procent hoger brandstofverbruik leiden. Hetzelfde geldt ook voor imperiaals en fietsenrekken. Door onnodige bagage uit uw kofferbak te halen, verbruikt u eveneens minder benzine. Verder lijkt het openen van de ramen onschuldig, maar ook dit zorgt tijdens het rijden voor veel weerstand en dus een hoger brandstofverbruik.4. Rijd rustig

Door niet al te hard te rijden kunt u besparen op uw brandstofverbruik. U schijnt namelijk 25 procent meer brandstof te verbruiken als u 130 kilometer per uur rijdt, dan bij 100 kilometer per uur. Dit terwijl de tijdswinst erg klein is. Trek ook niet te snel op bij stoplichten. Dit kost erg veel brandstof. Als het koud is, rijd dan rustig de motor warm.5. Doe mee aan het nieuwe rijden

Op langere afstanden kan tijdig doorschakelen naar de vijfde of zesde versnelling, het zogenoemde nieuwe rijden, zorgen voor 10 procent lagere benzinekosten. Nog enkele van deze tips: zet uw motor uit als u langer dan een halve minuut stilstaat, minimaliseer het gebruik van de airco en zet de achterruitverwarming niet onnodig aan.

6. Pak vaker de fiets en werk regelmatig thuis

De beste bespaartip is natuurlijk minder rijden. Zo verbruikt u minder brandstof. Kunt u naar de supermarkt of de school van uw kinderen ook fietsen? Kunt u toch niet zonder uw voertuig op kortere afstanden, laat deze dan langzaam warm worden als het koud is. Als u de eerste paar minuten constant en rustig rijdt, komt de motor op temperatuur en is uw benzineverbruik lager.

Woont u minimaal dertig kilometer van uw werk? Overweeg dan om vaker thuis te werken, want dan hoeft u geen dure benzine te verstoken. Ook kunt u thuis een stuk goedkoper eten en drinken dan in de bedrijfskantine van uw werkgever. Een ander voordeel van thuiswerken is dat u niet in de file hoeft te staan en dus lekker opschiet met uw werk.

7. Ga op diesel, lpg of stroom rijden

Rijdt u meer dan 30.000 kilometer per jaar? Dan bent u mogelijk goedkoper uit als u in plaats van benzine op diesel of lpg gaat rijden. Mocht de benzineprijs de komende tijd verder gaan stijgen, dan wordt ook de aanschaf van een hybride auto het overwegen waard. In een hybride voertuig rijdt u zowel op benzine of diesel als op stroom, waardoor een stijging van de olieprijs u minder hard raakt in uw beurs.

De brandstofkeuze maakt u vaak bij de aanschaf van een auto, maar u kunt ook overwegen om uw auto om te bouwen. Rijden op lpg is goedkoper als u veel rijdt. Reken bij een vergelijking wel ombouwkosten mee. Dit kost bij veel garages ruim 1.600 euro. Ook veranderen de premie voor uw autoverzekering en de motorrijtuigenbelasting.

8. Controleer de kosten van reparaties

U kunt ook op uw autokosten besparen door goed op te letten bij reparaties. Veel automobilisten krijgen het gevoel daar te veel voor te betalen en vaak is dat terecht. Vraag bij een reparatie dus eerst om een prijsopgaaf en desnoods om bedenktijd. Zo'n denkpauze geeft u de tijd om uit te zoeken of u de reparatie bij een andere garage goedkoper kunt laten uitvoeren.

9. Bespaar op ruitenwissers en vloeistoffen

Bij onderhoudsbeurten van uw auto bent u voordeliger uit als u vooraf zelf de motorolie, koel- en ruitenwisservloeistof bijvult. En als uw ruitenwissers versleten zijn, kunt u nieuwe kopen in de winkel en deze zelf bevestigen. Ook dan bent u een stuk minder geld kwijt dan wanneer uw garage dit voor u doet.

10. Stap over naar een goedkopere autoverzekeraar

Heb u al een paar jaar dezelfde autoverzekering? Dan kunt u mogelijk geld besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar. De tarieven van autoverzekeraars kunt u het beste vergelijken door meerdere vergelijkingssites te raadplegen (vergelijk hier autoverzekeringen). Let er wel op dat de dekking van uw nieuwe autoverzekering minstens vergelijkbaar is met die van uw oude verzekeringspolis.